2020. július 06., hétfő
Csaba

Sport

Pars Krisztián el akarja kerülni a tizenkettedik műtétet

Pars Krisztián másfél éves eltiltása július 13-án, szombaton jár le, ám ettől még ott lehetne a keddi székesfehérvári Gyulai István Atlétikai Magyar Nagydíjon. Meghívásáról megfeledkeztek, hívatlan vendég pedig nem szeretne lenni.

Talán feledésbe merült, hogy öt éve éppen ezen a versenyen győzött és javította 82.49 méterre az egyéni rekordját, amely minden világversenyen „nyerő” eredmény lehetett volna. Azért nem sokat törődik a meghívás elmaradásával, sokkal inkább az foglalkoztatja, hogy fáj a térde dobás közben, pedig július végén rajthoz szeretne állni az országos bajnokságon. Februárban ugyan alaposan megtisztították a térdét a heges lerakódásoktól, de a Sportkórházban elvégzett műtét nem orvosolta azt a gondját, amivel az ottani szakemberekhez fordult. Tiltakozik, ha a korát emlegetik, 37 évesen is képes lehet a kalapácsvetés nagyágyúinak megszorongatására. Feltéve, hogy nem kell újra műteni…


/Fotó: MTI Fotó: Bodnár Boglárka

– Mindig is az volt a szokásom, hogy több szakorvos véleményét kérem ki, és a végsőkig bízok abban, hogy nem kell megműteni – nyilatkozta Pars az SzPress Hírszolgálatnak. – Most is tartom magamat ehhez a forgatókönyvhöz, több szem többet lát. Amit másfél hónapja Dr. Majzik Ernő sebész szakorvos mondott, és az MRI vizsgálat is alátámasztott, az nagyon rosszul hangzott. Ő volt az, aki tökéletesen rendbe tette a sérült lovaglóizmomat, a bizalom tehát teljes vele szemben. Szerinte a belső térdszalagom valósággal szétrobbant, ezért aligha úszom meg operáció és szalagpótlás nélkül, ami minimum négy hónapra kivonna a forgalomból. Akármilyen későn is kezdődik az idei világbajnokság Dohában, kötve hiszem, hogy a rajtig újra fel tudnám hozni magamat, ebbe viszont semmiképpen se szeretnék belenyugodni.

Kapott négy injekciót, de azok is csak ideig-óráig szüntették meg a fájdalmait, amint a dobókörbe állt és elindította forgást, azonnal belehasított a térdébe a fájdalom, nem is kicsit. Mindenesetre elő Győrben kikéri dr. Balogh Péter főorvos véleményét, aki korábban a bal vállát operálta. Egy kis közbenjárással sikerült elintéznie, hogy Budapesten a hónapokra előre betáblázott dr. Hangody László traumatológus, ortopéd sebész professzor is szemügyre vegye a térdét. Reméli, hogy van  műtétmentes megoldás is.


/Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

– A fájdalom nagy úr, menthetetlenül szétesik a mozgás, borul minden. Tagadhatatlan, hogy nálam többször magyar atlétát még soha nem műtöttek meg, de mindig sikerült visszaküzdenem magamat a legjobbak közé. Egy újabb műtét viszont, ha jól számolom, pályafutásom alatt immár a tizenegyedik, olyan akadályt állítana elém, aminek a leküzdéséhez talán még az én erőm és a konokságom is kevésnek bizonyulna – ismerte el az olimpiai bajnok atléta.

Parsot leginkább az bosszantja, hogy a júniusi edzésein már szépen felépített 76 méteres dobásai is voltak, tehát joggal bízhatott abban, hogy a július végi országos bajnokságon legalább ilyen messze repül a kalapácsa, ami egyben a világbajnoki részvételhez szükséges szint teljesítését is jelentené.

– Mindent elkövettem a sikeres visszatérés érdekében, leadtam négy kiló felesleget, az erősítésnél semmit sem vittem túlzásba, és a szövetségnek köszönhetően olyan táplálékkiegészítőhöz is jutottam, amire már régen vágytam. Hiába mondják, hogy gyógytorna minden gondot képes megszüntetni, szerintem arra csak a műtét utáni rekreációs időszakban van szüksége egy magamfajta dobóatlétának. Akinek edzésenként minimum egy tonnát kell megmozgatnia, amikor pedig nekifeszül a dobásnak, úgy 400 kiló húzásának kell ellenállnia. Régóta űzőm az ipart, idén két évtizede, hogy ifjúsági világbajnokságot nyertem Lengyelországban. Sohasem felejtem el az, amit akkor Németh Pali bácsi, a tanítómesterem mondott. „Ha így folytatod fiam, olimpiai bajnok lehetsz, és ha mindig ilyen lesz a kitartásod, a legmélyebb gödörből is ki tudsz keveredni”.  Remélem, hogy most is így lesz, mert a csökönyösségem még mindig a régi – fejezte be Pars Krisztián.

Kapcsolódó Cikkek