EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Pécs

Rendszerváltozás Baranyában 1989–2019

Tárgyi emlékekkel, korabeli dokumentumokkal, interjúkkal és kisfilmekkel állíthatnak emléket a 30 éve történt eseményeknek a pécsi középiskolások és egyetemisták.

A kezdeményezés védnöke Őri László Pécs alpolgármestere és Fazekas Róbert, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnöke

A Rendszerváltozás Történetét Kutató Intézet és Archívum és a Kosztolányi Dezső Céltársulás pályázatot hirdet középiskolás diákok és egyetemisták részére „Rendszerváltozás Baranyában 1989–2019” címmel. A pályázat kiírói arra szeretnék ösztönözni a fiatalokat, hogy olyan családi és helyi történeteket gyűjtsenek össze Baranya megyéből, amelyek a rendszerváltozás korát hivatottak bemutatni.


– Szeretnénk azokat az idősebbeket megszólítani, akik a rendszerváltás folyamatának résztvevői, annak alakítói voltak. Másfelől a fiatalokhoz is szólunk, azokhoz, akik olyan családba születtek, ahol az elődök aktív résztvevői voltak a rendszerváltásnak. Hisz ők annak az értelmiségnek a leszármazottai, akiknek köszönhetően 30 évvel ezelőtt a kommunista rendszer romjain egy új, demokratikus állam született – mondta Őri László, a kezdeményezés védnöke.

Pálinkás Barnabás, a Rendszerváltozás Történetét Kutató Intézet és Archívum kutatója elmondta, az intézet alapvető feladata összegyűjteni a rendszerváltás emlékeit írásos, képi, és minden egyéb formájában, majd kutatni és kutathatóvá tenni ezeket a szélesebb közönség körében.

Barkóczi Csaba, a Kosztolányi Céltársulás elnöke kiemelte, a fiatalokban egyre nagyobb a fogékonyság saját családtörténetük iránt. Ezt az érzést erősítheti bennük, hogy a rendszerváltás korának szereplőitől, szüleiktől és nagyszüleiktől gyűjthetnek emlékeket.

A pályázat beadási határideje október 22-e. A díjazottak nyereménye oklevél, könyvjutalom és egynapos kirándulás, amelyet a Kosztolányi Dezső Céltársulás szervez a horvátországi Dél-Baranya rendszerváltozás korabeli délszláv háborús helyszíneihez.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.