EUR: 327,36 Ft
CHF: 300,58 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Egyéb Eger

Saját forrásból emelték a béreket

Az egészségügyi kormányzat 2012 óta kormányzati szinten életpályamodell keretében folyamatosan gondoskodik az egészségügyiszakember-hiány mérsékléséről.  Az egri kórház vezetése egyedüliként az országban az elmúlt évhez hasonlóan az idén is saját forrásból emelte azon munkatársai bérét, akik közvetlenül nem vesznek részt a betegellátásban. 

A bérfejlesztést indokolta, hogy az egészségügyi szakmunkához hasonlóan a nem egészségügyi szakmunka területén is országos szakemberhiány van, ugyanakkor ezen területeken (műszaki osztály, élelmezés, takarítás, pénzügy, munkaügy stb.) dolgozó munkatársak munkájára is nagy szükség van a folyamatos, biztonságos betegellátás fenntartásához.


A biztonságos betegellátás feltételeinek folyamatos biztosítása érdekében  2018-ban kiemelt bérrendezést hajtott végre az egri Markhot Ferenc Kórház. A kötelező béremelésen túl saját forrásból pluszbéremelésben részesültek a „kiszolgáló területeken” dolgozó munkatársak, megszűnt az ágazaton belüli bérfeszültség. Az intézmény 2018 évben a kötelező minimál- és garantált béremelésen túl a kiszolgálóterületen dolgozók esetében bérfelzárkóztatást hajtott végre. Az azonos besorolási osztály és fokozatba tartozó egészségügyi és egészségügyben foglalkoztatott szakemberek azonos minimál-, illetve garantált illetményszintjének kialakítását tűzte ki célul,  melynek során az egészségügyi bértábla minimálértékét alakította ki ezen dolgozók részére is minimálértékként. Ezen intézkedés a gazdasági, műszaki, élelmezési, üzemfenntartási, takarítói területeken dolgozó munkatársakat érintette. A kórház a bérrendezési intézkedések havi 7,5 millió forintos fedezetét fegyelmezett gazdálkodásának köszönhetően saját forrásból biztosította.

Dr. Vácity József, az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet főigazgatója
Fotó: tveger.hu

Az úgynevezett betegellátást kiszolgáló területek munkatársait érintően 2019-ben ismét tudott emelni a fizetéseken az egri kórház. Az idén, 2019. május 1-jétől ismét bérfejlesztést hajtott végre az egészségügyben dolgozó közalkalmazottak körében. 


Az I. negyedévi bevételi és költségadatokat kiértékelve – felső vezetői döntés értelmében – az intézmény 2019. május 1-jétől a   461/2016. (XII. 23.) korm. rendelet 10. számú melléklete az egészségügyi szakdolgozók, egyes egészségügyben dolgozók illetmény-, illetve bértábláját, valamint ugyanezen korm. rendelet 12. számú mellékletében az egészségügyi szakdolgozók, egyes egészségügyben dolgozók illetmény-, illetve bértábláját figyelembe véve a két bértábla közötti bérkülönbözettel emelte meg az egészségügyben dolgozó közalkalmazottak illetményét. Eszerint 282 fő egészségügyben dolgozó illetménye emelkedett meg, átlagosan bruttó 13 ezer 400 forintos összeggel. 

  

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagyüzem a Haladásnál

  Nagyüzem a Haladásnál

  Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

 • Újraéled a legendás cukrászda

  Újraéled a legendás cukrászda

  Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.

 • Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  A Hunyadi utca mellett nemrég a Szapáry, a Bihari, a Keselyű, a Bikszádi, a Könyves Kálmán és a Szénégető utca is szilárd burkolatot kapott.

 • Történelmi időutazás

  Történelmi időutazás

  A Savaria Karnevál újkori történelmében huszadik alkalommal ölt római ruhát Szombathely ezen a hétvégén.