EUR: 326,36 Ft
CHF: 294,66 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Belföld

Salvini: haditengerészettel a migráció ellen

Matteo Salvini úgy döntött, hogy az olasz haditengerészet és a rendőrség hajóit is bevetik az olaszországi kikötők védelme érdekében. Az illegális bevándorlás visszaszorítását célzó intézkedésről hétfő este határozott a Matteo Salvini olasz belügyminiszter vezette közrendi és közbiztonsági bizottság Rómában.

Az Elisabetta Trenta védelmi miniszterrel folyatott parázs vita után Matteo Salvini minisztériumi közleményben jelentette be az intézkedést, amely többek között az embercsempészek elleni aktívabb fellépést szolgálja. Az olasz belügyi tárca annak érdekében döntött így, hogy csökkenjen az észak-afrikai partokról érkező illegális migránsok száma. Ugyanakkor a jövőben gyakrabban vetnének be felderítő repülőgépeket, illetve az embercsempészek elleni küzdelemben szorosabbra fűznék az együttműködést Tunéziával.


Matteo Salvini belügyminiszter szerint Trenta nem támogatja elég meggyőzően az illegális migrációval szembeni erőfeszítéseiket. A védelmi miniszter megfogalmazta félelmeit, szerinte az embercsempészet felszámolását célzó, Sophia névre keresztelt uniós művelet nélkül arra kell számítani, hogy a civil szervezetek mentőhajói fokozzák tevékenységüket a Földközi-tengeren.

Olasz sajtóértesülések szerint Olaszország még a nyár vége előtt további tíz hajót engedne át a líbiai parti őrségnek, hogy támogassák az észak-afrikai államot az embercsempészek elleni küzdelemben. Az olasz belügyminisztérium és a védelmi tárca közötti vitát ismét egy illegális akció előzte meg, amikor is a népszerű turistacélpont, Lampedusa partjainál kötött ki egy migránsokat szállító hajó. Az eredetileg 54 fős migránscsoport 13 tagját egészségi okok miatt evakuálni kellett, mert a Mediterranea olasz civil szervezet hajóján, az Alexen nem tudták megfelelően ellátni őket. A líbiai partoknál felszedett bevándorlókat szombaton Salvini tiltásával dacolva tették ki a korábban lezárt kikötőben.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Külföldről nem lehet majd szennyvíziszapot behozni

  A szennyvíziszap külföldről történő behozatalát a magyar hatóságok a jövőben nem fogják engedélyezni – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Szarka Tamás a költészetről, Tusványoson

  Szarka Tamás a költészetről, Tusványoson

  Szarka Tamás immár 40 éve áll színpadon. Dalaira a már jól ismert, sajátos stílus jellemző irodalmi értékű szövegvilága mellett. Zenéje és versei hatnak az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre.

 • Orbán-Bach találkozó: Budapest elismert sportfőváros

  Orbán-Bach találkozó: Budapest elismert sportfőváros

  A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fennállásának 125. évfordulójáról és a nemzetközi sportvilág legfontosabb kérdéseiről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Thomas Bach, a NOB elnöke csütörtökön a Karmelita kolostorban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.