EUR: 356,31 Ft
CHF: 335,88 Ft
2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Külföld

Sikeresen gyűjtött a kráterből mintákat a Ryugun a Hajabusza-2

Sikeresen begyűjtötte az általa áprilisban robbantott mesterséges kráterből a mintákat a Földtől 280 millió kilométer távolságra lévő Ryugu kisbolygón a Hajabusza-2 japán űrszonda – közölte a JAXA japán űrügynökség.

A Hajabusza-2 mindössze néhány másodpercre szállt le a felszínre és egy különleges mechanizmussal fémlövedéket lőtt ki a talajba, hogy a becsapódás következtében felszálló porból és törmelékből mintát vehessen beépített “porszívójával”. A rendszerei megfelelően működnek és már visszatért a kisbolygó körüli 20 kilométeres keringési pályájára.


A mintákat biztonságosan elhelyezte a műszer egy konténerben, melyet egy kapszulában őriz a visszaindulásig. Ez volt az űrszonda egyik legkritikusabb feladata, a legközelebbi cél, hogy a kőzeteket biztonságosan lejuttassa a Földre – közölte Juicsi Cuda, a Hajabusza-2 projektmenedzsere.

Ez az első űrszonda, mely földalatti mintákat gyűjtött egy aszteroidáról. A NASA hasonló missziót tervez a Bennu nevű aszteroidán.


“A Naprendszer történetének darabjait sikerült megszereznünk. Történelmi lépést tettünk. Senki sem gyűjtött még és hozott haza a Földre talajszint alatti anyagot a Holdnál távolabbról” – mondta el Juicsi Cuda.

A japán űrszonda először februárban ereszkedett le, akkor a sziklás felszínről gyűjtött mintát.

Anyagot ezúttal abban a mesterséges kráterben lévő törmelékből gyűjtött, melyet április 5-én robbantott kicsiny, kúpformájú eszközével (Small Carry-on Impactor, SCI). A robbantás az élet eredetét kutató és a Naprendszer fejlődését vizsgáló misszió részeként történt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek