EUR: 325,73 Ft
CHF: 299,19 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Belföld

Szarka Tamás a költészetről, Tusványoson

Szarka Tamás  immár 40 éve áll színpadon. Dalaira a már jól ismert, sajátos stílus jellemző irodalmi értékű szövegvilága mellett. Zenéje és versei hatnak az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene és a vers mélyről jön és erőt ad. A 2018-as augusztus 20-i budapesti ünnepi  tüzijáték zenéjének és verseinek alkotója. 

2019. július 26-án pénteken a Magyar Teátrumi Sátor vendége lesz Szarka Tamás, Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő. Beszélgetőtársa Csák János lesz, 15:00-órától.


Az elmúlt évtizedek alatt több mint 300 dalt szerzett, a 35 éves Ghymes Együttes működése alatt eddig 27 önálló albumot jelentettek meg, melyekhez a zenéket túlnyomórészt Tamás komponálta, dalszövegeit pedig ő írta. Egész estés zenés színházi darabjait mind siker koronázta: A cigánytábor az égbe megy, Vérnász, Benyovszky, Dózsa, Mária. Az Éden földön című darabot 2015. szeptember 25-én mutatta be a Budapesti Nemzeti Színház és az eltelt időszakban húszezren tekintették meg. A művész Rudolf Péter felkérésére komponálta meg az Üvegtigris 2. filmzenéjét.

Szarka Tamás 7 éves kora óta ír verset, majd 15 éves korában publikált először. Verseit lefordították szlovákra, franciára, németre, angolra. VÁVÁVÁ című első verseskötete 2000-ben jelent meg, ezt követte az Anonymus utazik 2005-ben, majd az Anonymus kérdez című kötet, mely 2006-ban látott napvilágot. Első Hangoskönyve 2008-ban készült, melyen versei és novellái Dörner György, Eperjes Károly, Gesztesi Károly, Pápai Erika, Rudolf Péter, Stohl András és Törőcsik Mari tolmácsolásában hallhatók.


Több mint száz „Ghymes-dal“ versét írta meg. Mária című kötete és a Tánc a hóban című kétnyelvű – magyar és szlovák – kötete 2014-ben jelent meg. Körülbelül 3000 koncertet adott a világ 25 országában, 4 nagykoncertet a Budapest Arénában és 2016-ban közös koncertet a világhírű Grammy-díjas gitárossal Al Di Meolaval.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

    Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

    Orbán Viktor újabb bejegyzést tett közzé közösségi oldalán. Mint ismert, a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Angela Merkel, miután Sopronban ökumenikus istentisztelettel emlékeztek meg az eseményről.

  • Merkel: Köszönet Magyarországnak

    Merkel: Köszönet Magyarországnak

    Köszönetét fejezte ki Magyarországnak a német egység megteremtésében játszott szerepéért a német kancellár a soproni evangélikus templomban tartott hétfői, a harminc évvel ezelőtti Páneurópai Piknik évfordulója alkalmából tartott istentiszteleten.