EUR: 356,33 Ft
CHF: 336,29 Ft
2020. március 28., szombat
Gedeon, Johanna

Egyéb II.kerület XXII.kerület

Szent Margit egykori lakóhelyén ismertették az édesapjáról készült Koronázási Szertartásjátékot

A Margitszigeten található domonkos rendi apácakolostorban, IV. Béla lánya, Szent Margit egykori lakóhelyén, a Szent Mihály-kápolna kertjében ismertették az idei Koronázási Szertartásjátékot, amelyet hetedik alkalommal rendeznek meg.  Az élet magja – IV. Béla koronázása című darabban IV. Béla feleségét, Laszkarisz Máriát a Budafok-Kelenvölgyben élő Kossuth-díjas színművész, Kubik Anna alakítja.

A Vörösmarty Színház az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító sorozatában eddig Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla és II. András királynak állítottak emléket. Idén a „második honalapító”, IV. Béla király koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező.


– Az idei szertartásjátékban a rítus hangsúlyos lesz, de nem uralja az előadást, átengedi a terepet a minden szempontból kiemelkedő élettörténetnek – mondta a rendező a darabról, amely idén a „végén kezdődik”, a koronázással indul. IV. Béla hétévesen végignézi, ahogyan az összeesküvők megölik anyját, Gertrudis királynét, a megtorlatlanul hagyott bűn miatt megromlik a viszonya gyengekezűnek tartott apjával. A muhi csata után menekülni kényszerül, születendő lányát, Margitot Istennek ajánlja, ha a kegyetlen mongol sereg elhagyja az országot, és véget érnek az addig nem látott borzalmak. Hazatérte után várakat épít, megerősíti a nehéz lovasságot, betelepíti a kihalt országrészeket, ezért is tartjuk őt számon a „második honalapító” királyként.

Kubik Anna úgy fogalmazott, a tatárjárás után az országot újjáépítő IV. Béla az egyik legjelentősebb az Árpád-ház uralkodói között


– Nincs még egy család, amely ennyi szentet adott volna az egyháznak: az önfegyelmezés és a keresztényi szeretet mintaképének tekintett Szent Margit mellett Szent Kingát, aki Lengyelország és Litvánia védőszentje, valamint Boldog Jolánt, boldog emlékezetű Konstanciát.

Idén is sokszereplős darabot láthat a közönség, a színészek mellett táncosokat és a Rákóczi Szövetséggel való együttműködésnek köszönhetően az előadásban részt vesz 80 határon túli diák is. A címszereplőt Lábodi Ádám alakítja, felesége, Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színre, a narrátort Mihályi Győző, Szent Margitot Varga Lili, Batu kánt pedig Sághy Tamás alakítja augusztus 17-én, 18-án és 19-én Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhelyen.

Kapcsolódó Cikkek