2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Belföld

Szijjártó: Magyarország erősödik a trieszti kikötővel

„A Trisztben létesülő magyar kikötő a hazai vállalatoknak megbízhatóságot és kiszámíthatóságot jelent majd, ami fellendíti az exportot” – magyarázta a tengeri kikötő projektjét Szijjártó Péter külgazgdasági és külügyminiszter az Origónak.

Mint ismert, Magyarország nemrég vásárolt egy kikötőhelyet az olaszországi Triesztben. „A külügyminiszter emlékeztetett: a város az egyik legközelebb fekvő tengeri kikötő Magyarországhoz képest, úton és vasúton is elérhető 24 óra alatt.


„A kikötő kapacitása elég ahhoz, hogy a magyar exportáló vállalatok igényeit ki tudjuk elégíteni” – szögezte le a szaktárca vezetője, aki felhívta a figyelmet, hogy „Olaszország mára a negyedik legfontosabb kereskedelmi partnerünk” lett, Trieszt forgalma „rendkívül dinamikusan” nőtt, míg a hazánkból az olasz tengeri kikötő felé induló kereskedelmi forgalom megnégyszereződött, s most tovább duplázódhat. Szijjártó azt is elárulta: a kikötőnek három év alatt kell elkészülnie, a fejlesztésbe pedig a V4-országokat is be kívánjuk vonni.

„A magyar kikötővel Magyarország erősödik, hiszen a gazdaságnak és a vállalkozásoknak alapvető érdeke, hogy legyen egy magyar kijárat a tengerre. A megtérülés pedig már most nyilvánvaló a kikötőt övező érdeklődés alapján. A magyar és nemzetközi cégek a raktározásért, logisztikáért, szállítmányozási szolgáltatásért jelentős összegeket fognak fizetni, ami egyértelműen jó a magyar nemzetgazdaságnak” – szögezte le a miniszter.


Szijjártó arról is beszélt, hogy az ENSZ-ben újra napirendre kerülő migrációs paktumra Magyarország ugyanúgy nemet mondott, mint tavaly decemberben, és az USA, Izrael, Lengyelország és a V4-ek is ellene szavaztak. „Érthetetlen, miért kell végrehajtási tervet készíteni egy dokumentum mellé, amiről azt állítják, hogy nem kötelező, másrészt minden dokumentum hivatkozási alap lesz, beépül a nemzetközi jogalkotásba és a bírói gyakorlatba, tehát harcolni kell ellene.”

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja, hiszen a kis- és középvárosok kezében van az ország jövője – hangoztatta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) által szervezett, “Kreatív város – Fenntartható Vidék” (KRAFT) címet viselő konferencia megnyitóján.

  • Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal, premierekkel és egyéb rendhagyó programokkal várja harmincnégy budapesti teátrum a közönséget szombaton a Színházak éjszakáján, amelyhez számos vidéki színház is csatlakozik.