2019. október 23., szerda
Gyöngyi

Egyéb Miskolc

Szurikátakölykök születtek az állatkertben

A Miskolci Állatkert szurikátacsapata három kölyökkel lett népesebb. A kicsik ugyan még május utolsó napjaiban jöttek a világra, mivel azonban szüleik az első hetekben a föld alatt kialakított üregeikben nevelték utódaikat, így gondozóik is csak hetekkel később pillantották meg őket először. Mára a kölykök elég nagyok ahhoz, hogy folyamatosan a föld felszínén tartózkodjanak a felnőtt állatok társaságában.

2002-ben érkeztek meg az első szurikáták a miskolci állatkertbe, akik egyenesen a Dél-afrikai Köztársaságból utaztak Miskolcra. Gyorsan a látogatók kedvenceivé váltak, népszerűségük pedig azóta is töretlen. Köszönhető ez annak is, hogy évről évre rendszeresen kicsinyeket is nevelnek a kifutójukban.


A szurikáták mintegy 2,5 hónapos vemhességet követően hozzák világra utódaikat. – fotó: Miskolci Állatkert

A szurikáták természetes élőhelye Dél-Afrika száraz, füves, bozótos félsivataga, ahol a különféle ragadozók – emlősök, madarak és kígyók – állandó veszélyt jelentenek rájuk. Ennek köszönhető a szurikáták jellegzetes, felegyenesedett testtartása is: a csapat valamely tagja ugyanis őrszemként kémleli a környezetét, miközben a többiek nyugodtan tudnak táplálék után kutatni. Különféle ízeltlábúakat és más gerincteleneket, de akár kisebb gerinceseket, tojást, gumókat, bogyókat is elfogyasztanak.

Kapcsolódó Cikkek