EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Külföld

Tálib lázadók támadtak meg egy szállodát Afganisztánban

Legalább 11 ember meghalt, sokan megsebesültek, amikor tálib felkelők megtámadtak egy szállodát szombaton az északnyugat-afganisztáni Bádgesz tartomány Kala-Nau székhelyén – jelentette az EFE spanyol hírügynökség.

A támadás helyi idő szerint nem sokkal délután háromnegyed egy előtt kezdődött, amikor a radikális iszlamisták több tagja behatolt az épületbe, és ott válogatás nélkül lőni kezdett az emberekre. Az EFE szerint az incidens mintegy öt óráig tartott.


Naszrát Rahími afgán belügyi szóvivő Twitter-bejegyzésében tudatta, hogy a támadás véget ért, három támadó meghalt, további kettőt pedig őrizetbe vettek. “Sajnálatos módon nyolc rendőr is életét vesztette” – mondta a spanyol hírügynökségnek nem sokkal azelőtt, hogy beszámolt a tálib rajtaütés fejleményeiről.

A támadásban sokan megsebesültek, az EFE egyik korábbi beszámolója szerint legalább 18-an.


A támadás végrehajtójaként a kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálib szélsőségesek jelentkeztek egyik szóvivőjük, Kári Juszuf Ahmadi üzenete által a Telegram nevű közösségi hálózaton.

A spanyol hírügynökség megjegyzi, hogy az elmúlt hónapokban heves harcok folytak Bádgeszben a tálibok és az afgán biztonsági erők között a stratégiai jelentőségű – a Türkmenisztánnal közös határnál található, a nyugati és északnyugati tartományok között átjáróként szolgáló – tartomány számos kerülete feletti ellenőrzésért.

Az Afganisztán Újjáépítéséért Felelős Különleges Főfelügyelőség (SIGAR) amerikai felügyeleti hatóság szerint a kabuli kormány Afganisztán területének körülbelül 55 százalékát ellenőrzi, miközben a tálibok csaknem 11 százalékát, a maradék területért pedig még folyik a küzdelem.

A tálibok nem hagynak fel a biztonsági erők elleni támadásaikkal dacára annak, hogy tárgyalásokat folytatnak a kabuli kormányt támogató Washingtonnal a háború lezárásáról. A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) szerint a felkelők katonai sikerei jelentősen megerősítették pozíciójukat a politikai egyeztetéseken.

Kapcsolódó Cikkek