2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Belföld

Támadják a menekültügyi rendszert Sorosék

Örömhírként tálalja a Soros-hálózat támogatásával működő Helsinki Bizottság, hogy az Európai Unió Bíróságán egy kétes hírű orosz vállalkozó ügyében sikerrel támadták a hazai menekültügyi rendszert. Ifj. Lomnici Zoltán jogász szerint a döntés valójában öngól Soroséknak.

Hatalmas sikerként tálalja a Soros-hálózat szolgálatkész tagja, a Magyar Helsinki Bizottság, hogy a kétes módon meggazdagodott Alekszij Torubarov perében az Európai Unió Bírósága (EUB) az uniós joggal ellentétesnek mondta ki azt a 2015 óta élő magyar szabályozást, miszerint a bíróság saját hatáskörében nem változtathatja meg a menedékjogi határozatokat, de ha szükséges, új eljárásra utasíthatja a menekültügyi hatóságot – írta a Magyar Nemzet.


/Fotó: MTI/AP/Francois Mori

Az orosz Torubarov a 2000-es évek elején az ellene zajló eljárások elől Csehországba menekült, majd egy 2011-es kirándulása alkalmával Ausztriában Interpol-körözés alapján őrizetbe vették. Nem kapott menedékjogot, kiadták Oroszországnak, ahonnan fél év után Ukrajnán át Magyarországra szökött. A magyar zsaruk elfogták, a férfi menekültügyi kérelmet adott be, amit háromszor utasított el a hatóság. Ezt követően a Soros-hálózathoz kötődő Helsinki Bizottság támogatásával egy pécsi bíró az EUB-hoz fordult, amely most megállapította: az uniós jog szerint a bíróságokat nem lehet kötelezni erre, saját hatáskörükben is megváltoztathatják a hatóság határozatait. Ezt a menekültügyi hivatal hatáskörét csorbító ítéletet ünnepelte közleményében a Helsinki Bizottság, de a Magyar Nemzetnek nyilatkozó jogi szakértő figyelmeztetett: a fagyi visszanyalt.

– A Magyar Helsinki Bizottság állításával ellentétben az EUB döntése mindössze egy szakmai vita része… semmi sem köti a magyar bíróságokat, (…) a jövőben is élhetnek azzal a jogosultságukkal, hogy visszaküldjék az ügyet a menekültügyi hatósághoz – magyarázta ifj. Lomnici Zoltán, aki szerint az ítélet nyomán a bíróság akár olyan menedékjogokat is megvonhat, amelyeket korábban megadott, vagy szűkítheti a menekültjogot, ha úgy látja: a hatóság túl tágan értelmezte a genfi egyezményt.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Néhány év alatt ellenállóvá válhat egy baktérium

  Néhány év alatt ellenállóvá válhat egy baktérium

  Akár néhány év alatt ellenállóvá válhat egy baktérium egy adott antibiotikummal szemben – mondta Nemes-Terényi Melinda, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Gyógyszer-engedélyezési Osztályának vezetője hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

 • Továbbra is tarol a bohócos horror a mozikban

  Továbbra is tarol a bohócos horror a mozikban

  Megőrizte első helyét az Az: Második fejezet című bohócos horror az észak-amerikai mozikban, a sztriptíztáncosnőkről szóló krimi is meglepően nagy bevétellel nyitott – írta a Variety.

 • Magyarország első okosvárosrésze jön létre a Ligetben

  Magyarország első okosvárosrésze jön létre a Ligetben

  Magyarország egyik első okosvárosrésze jön létre 2023-ra a Liget Budapest Projekt Smart Liget koncepciójának köszönhetően, az Európában is egyedülálló megoldásoknak köszönhetően a városrész a főváros egyik legkörnyezetbarátabb, zéró emissziós helye lesz – mondta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt.