EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Belföld

Tesztelték a bankokat! Megnehezítik a babaváró hitelesek dolgát

Letesztelte több bankban is Ripost munkatársa, hogyan működik a ba­ba­váró hitel a gya­kor­lat­ban.

Mint arról a Lokál is beszámolt július 15-ig 2400-an igényeltek babaváró támogatást. A nagycsaládok autóvásárlási támogatására 5700 kérelmet nyújtottak be, míg a jelzáloghitel elengedését július 10-ig 703-an kérték.


A teszteléskor kiderült, hogy a pénzintézetek inkább a drágább hitelek felé terelnék az érdeklődőt, ráadásul több bankban is újabb és újabb feltételeket támasztanak a fiatal párok igénylésénél.

A Ripost munkatársa érdeklődőként felkeresett hat bankot. Mindenütt lehet babaváró sorszámot húzni és öt percen belül sorra kerültünk. Az OTP-nél és a K&H-nál azt mondtuk, a férj 240 ezer nettót keres, a feleség utolsó éves egyetemista, adósságuk nincs. Mindkét helyen csak 8 millió forintot adtak volna, dacára annak, hogy a 240 ezer forintba bőven belefér az 50 ezres törlesztő, ráadásul feltételezhető, hogy egy év múlva a feleség vagy dolgozni megy, vagy babát szül – mindkét esetben javul a hitelkondíció.


Az Ersténél, a CIB-nél, az MKB-nál és a Raiffeisennél is azzal jelentkeztek, hogy 240 ezer forint a pár összjövedelme, de különböző kondíciókra is rákérdeztek. Egyedül a Raiffeisennél érezték azt, hogy örülnének, ha őket választanák, jóváírási akcióval is kecsegtettek az érdeklődőt: ha az első 5 évben teljesítik a feltételeket, a bank jóváírja a kezességvállalási díj bizonyos százalékát – ismerteti a portál.

Több más bankban azonban már úgy érezte a lap munkatársa, hogy a babaváró mellett más hitel választásának is örülnének.

„Aprólékosan kikérdeztek, milyen meglévő hiteleink, törlesztőink lehetnek, beleértve a folyószámlahitel és hitelkártya keretet is. Az egyik helyen azt mondtuk, van részletre vett bútorunk, de három hónap múlva lejár a törlesztés, mégis beleszámították a jövedelemarányos törlesztési mutatóba. Az Ersténél azt mondták, náluk kell számlát nyitnunk, hiába van már kettőnknek két számlavezető bankunk, és mindkettőnknek 23 éven felülinek kell lennünk. Rákérdeztek arra is, mennyi idős a férj, mert a futamidő végéig nem töltheti be a 70. életévét. Mivel ők maximum 180 ezer forintos jövedelmet várnak el a 10 milliós babaváróhoz, azt mondták, a 240 ezres jövedelemmel szinte biztosra mehetünk. Az MKB Bank ügyintézője azt javasolta, hogy a leghosszabb futamidőt válasszuk, mert akkor nagyobb eséllyel megkapjuk a 10 milliót kisebb jövedelemre is” – írja tapasztalatát a Ripost.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek