EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Sport

Több mint ezer induló a vívó-vb-n

Az indulók és a résztvevő nemzetek számában is rekordot dönt a hétfőn kezdődő budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság. A hazai szövetség szerint 115 ország 1068 vívója lép pástra a BOK Csarnokban.

A korábbi csúcsot a 2015-ös, moszkvai vb tartotta 899 vívóval és 100 nemzettel. A 2013-as budapesti vb-n még a 807-es indulói létszámot ünnepelték a szervezők, ehhez képest több mint 30 százalékos a növekedés. A kínai Vuhsziban rendezett tavalyi világbajnokságon pedig csak 770-en léptek pástra. A szövetség honlapja kiemeli, hogy a résztvevő országok számának növekedésében komoly szerepe van a nemzetközi szövetség (FIE) elnökének, az orosz Aliser Uszmanovnak, aki saját alapítványából támogatja a vívás fejlődő országait többek között azzal, hogy ezeknél egy-egy versenyző vb-költségeit fedezi. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy Arubából, Makaóból, Botswanából, Maliból, Nicaraguából, a Dominikai Közösségből, Bruneiből, Ecuadorból, a Virgin-szigetekről, Kamerunból és Togóból is érkezik vívó Budapestre.


A várakozásoknak megfelelően a legtöbben férfi párbajtőrben lépnek pástra: egyéniben 229-en neveztek, csapatban 43 válogatott indul. A hunfencing.hu szerint ezek is új rekordok. A legnagyobb  fejlődést azonban a tőr produkálja: hat éve Budapesten női tőrben 83-an, a férfiaknál 124-en indultak, ez most 145-re, illetve 190-re módosult, ezzel a férfi tőr lett a második legnépesebb szakág.

Kapcsolódó Cikkek

 • Melbourne 2025-ig a versenynaptárban marad

  Melbourne 2025-ig a versenynaptárban marad

  A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media új szerződést kötött az Ausztrál Nagydíjnak otthont adó Melbourne-nel, így az Albert Parkban lévő versenypálya 2025-ig biztosan a versenynaptárban marad.

 • Siklósi Gergely: Végig magabiztos voltam

  Siklósi Gergely: Végig magabiztos voltam

  Ahogy az egész nap során, úgy a döntőben is önbizalommal telve vívott Siklósi Gergely, aki pénteken aranyérmet nyert a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

 • Szárnyaltak a zöld sasok

  Szárnyaltak a zöld sasok

  A Ferencváros labdarúgócsapata 3-2-re legyőzte a bolgár Ludogorecet, így kettős győzelemmel jutott be a Bajnokok Ligája selejtezősorozatának második fordulójába.

 • Pótvizsga vár a pólós lányokra

  Pótvizsga vár a pólós lányokra

  Az orosz pólós lányok nemcsak szebbek – ha még lehet ilyesmit állítani politikailag túl korrekt világunkban –, de jobbak is a férfiaknál, nem véletlenül nyertek olimpiai bronzérmet. Így aligha számíthattak békés, sima mérkőzésre Keszthelyi Ritáék a kvangdzsui vb-n a csoportelsőségért vívott harcban.