EUR: 325,86 Ft
CHF: 294,25 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Extra

Támad a parlagfű! Egyre többen allergiásak

Javában tart a parlagfűszezon, amiben nagyban érintett Magyarország is. A világon ugyanis nálunk a legelterjedtebb ez a fajta gyomnövény, amire évről évre egyre többen allergiásak. A helyzet javulása érdekében a kormány eltörölte a július elsejei türelmi időt. 

Az első száz legkárosabb növény közé sorolható parlagfű  már március végétől egészen októberig kínozza az allergiásokat, akiknek száma itthon meghaladja a kétmillió főt. Korábban augusztusban indult virágzásnak a parlagfű, de a kánikula és az esős idő idén kedvezett neki, így már júliusban elkezdte szórni a pollenjeit. A gyom az őszi lehűlés kezdetével pusztul el. A magjai viszont túlélik a téli fagyokat, és amint tartósan 6 fokra emelkedik a talaj hőmérséklete, elkezdenek újra gyökeret ereszteni – osztotta meg a Lokállal Molnár Barbara növényszakértő.


A helyzet pedig évről évre súlyosbodik. – A világon Magyarországon a legtöbb a parlagfű, és láthatóan képtelenség érdemben csökkenteni a számát – mondta Nékám Kristóf allergológus az M1 műsorában.

A kormány a parlagfű hatékonyabb irtása érdekében idén eltörölte a korábban július elsejéig tartó türelmi időt. Ennek értelmében a földhasználó köteles egész évben a tulajdonában lévő ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.


– Jogszabályban rögzített kötelezettségünknek teszünk eleget akkor, amikor saját környezetünket megtisztítjuk a súlyosan allergizáló növénytől. Ha ezt nem tartjuk be akár ötmillió forintos büntetésre is számíthatunk – magyarázta dr. Farkas Tibor jogász.

A közterületeken folyamatosan irtják

Az Agrárminisztérium július 1. és 7. között parlagfű-mentesítési hetet tartott. – A magánterületeken állampolgári kötelesség a növény irtása. Sokan nem ismerik fel a parlagfüvet, és így nem kezdik el a védekezést, ezért az Agrárminisztérium parlagfű-mentesítési hetének célja, hogy felhívja a figyelmet a problémára, és megismertesse a lakossággal a növényt – nyilatkozta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója az M1 műsorán.

– Az állami – erdészeti, vízügyi, vasúti, önkormányzati – területeken folyamatos a parlagfű-mentesítés a közfoglalkoztatási program részeként. A programban évente átlagosan ötvenezer ember végez parlagfű-mentesítési feladatokat – tette hozzá Gyuricza Csaba.

Hogyan irtsuk? 

A parlagfüvet kikeléstől kezdve folyamatosan irtani kell, hogy ne tudjon virágot hozni, és szétszórni a pollenjeit. Legelterjedtebb a kaszálás, amit évente többször is meg kell ismételni. Ennél hatékonyabb, ha a gyökerénél fogva kikapáljuk. Ha pedig folyamatosan gyomláljuk a kertünket megelőzhető a megjelenése. Különböző készítményeket is lehet kapni, ami megakadályozza az elterjedését.

Profimedia, DPphoto

 Bármikor ellenőrizhetik

A helyszíni ellenőrzést belterületen a jegyző vagy a talajvédelmi feladatkörében eljáró megyeszékhely szerinti járási hivatalok végzik, vagy bejelentés alapján. A helyszíni ellenőrzésről a földhasználó előzetes értesítése mellőzhető, a vizsgálatról pedig mindenesetben jegyzőkönyv készül – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) weboldalán.

Az allergia tünetei és kezelése

– A legjellemzőbb tünetei az orrváladékozás, szemviszketés, tüsszögés, száraz köhögés, esetleg bőrviszketés. A kezelésére mindenképpen keressünk fel egy szakembert, aki megfelelő gyógyszereket, cseppeket és krémeket javasol. Vannak most már olyan speciális terápiák, amelyeknek köszönhetően pár év alatt végleg le tudunk számolni a parlagfű és egyéb allergiákkal – foglalta össze dr. Bense Tamás háziorvos.

Profimedia, DPphoto

Hol nő?

 • utak és vasúti sínek mentén
 • parlagon hagyott területeken
 • ahol gyakori a homokos vályogtalaj
 • meleg éghajlatú helyeken, ahol sok a csapadék és a fény

 

Kapcsolódó Cikkek

 • 55 évesen lett bikinimodell

  55 évesen lett bikinimodell

  Az 55 éves Kathy Ja­cobs élete álma vált valóra azzal, hogy a Sports Illustrated leszerződtette fürdőruha-bemutatójára Miamiban.

 • 50 éve hódítottuk meg a Holdat

  50 éve hódítottuk meg a Holdat

  „Kis lépés egy embernek, nagy ugrás az emberiségnek” – mondta Neil Armstrong, amikor 50 évvel ezelőtt a Holdra lépett. Valóban óriási ugrás – az emberiség egyik legnagyszerűbb teljesítménye – volt, hogy elhagytuk a Földet, és nyomot hagyhattunk az égitest felszínén.

 • Ősszel új lemezzel jelentkezik Iggy Pop

  Ősszel új lemezzel jelentkezik Iggy Pop

  Stúdióalbumot készített Iggy Pop. A 72 éves amerikai rockénekes, aki július 24-én a Budapest Parkban ad koncertet, három év szünet után rukkol ki új lemezanyaggal: a Free szeptember 6-án jelenik meg.

 • Ejtették az egyik vádat Kevin Spacey ellen

  Ejtették az egyik vádat Kevin Spacey ellen

  Kevin Spacey egyik szexuális zaklatási ügyét ejtette egy amerikai bíróság, mert a színészt vádló sértett nem volt hajlandó tanúskodni a bíróságon – számolt be róla a BBC News.