2019. augusztus 23., péntek
Bence

Életmód

Tökéletesítették a röntgen mammográfiás szűrések diagnosztikai pontosságát

Az Affidea és a ScreenPoint Medical stratégiai partnerséget hoz létre a mammográfiás szűrés klinikai eredményeinek javítására, valamint az emlőrák eddiginél is korábbi stádiumában történő felismerésére – jelentették be ma a két vállalat vezetői. Az együttműködés tovább erősíti az Affidea növekvő jelenlétét az európai emlődiagnosztikában, és kivételes lehetőség a ScreenPoint Medical számára, hogy újabb három országban – Magyarországon, Görögországban és Spanyolországban – bevezesse innovatív mesterséges intelligencián alapuló megoldását, a Transpara™-t.

A Transpara™ a mellrák szűrésére szolgáló mesterséges intelligencián (MI) alapuló megoldás, amely mélytanulási (deep learning) algoritmusok segítségével automatikusan felismeri az emlőrákra utaló léziókat a 2D-s, illetve 3D-s mammogramokon.


A szoftver a mellrák valószínűsége alapján 10 pontos skálán értékeli a felvételeket. A Transpara™-pontszám alapján a vizsgálatok sorrendbe állíthatók (triázs), és prioritást kaphatnak azok a páciensek, akiknek további vizsgálatokra van szükségük. A számítógép támogatta képalkotás (CAD) jelzi a meszesedéseket, illetve a lágyszöveti léziókat, és interaktív döntéstámogatással segíti a radiológusokat a még pontosabb leletezésben.

Több tanulmány alátámasztja, hogy a Transpara TM teljesítménye nem marad el a radiológus orvosok szakmai teljesítményétől, ezért másodvéleményként történő alkalmazása növeli a diagnózisok pontosságát, megbízhatóságát.


Giuseppe Recchi, az Affidea Csoport vezérigazgatója a bejelentés kapcsán hangsúlyozta: „Európai hálózatunkban ez a második olyan MI-innovációra épülő projekt, amellyel a precíziós orvoslás körének szélesítése a célunk. A korszerű MI-megoldásoknak köszönhetően nő a diagnosztikai pontosság, és gyorsabb, még inkább személyre szabott lesz az emlőbetegségek diagnózisa. Orvosaink az MI-eszközök előnyeit kihasználva megbízhatóbb
diagnózist állíthatnak fel, és ezzel még több életet tudnak megmenteni. Már nagyon várjuk, hogy a mesterséges intelligenciát Európa-szerte a nők gyógyításának szolgálatába állítsuk, és partnereinkkel együtt a páciensek és az orvosok számára egyaránt a legjobb klinikai megoldásokat dolgozzuk ki”.

Nico Karssemeijer professzor, a ScreenPoint Medical vezérigazgatója hozzátette: „Nagy várakozással tekintünk a stratégiai partnerségre, amellyel a ScreenPoint egyedülálló lehetőséget kap, hogy a vezető európai képalkotó diagnosztikai szolgáltatóval együtt vezesse be a mesterséges intelligenciát az emlődiagnosztika területére. Az Affideával közös meggyőződésünk, hogy innovatív MI-megoldásokkal kell támogatnunk a radiológusok munkáját, hiszen a velük szemben támasztott eredményességi és minőségi igények egyre nőnek, miközben a képalkotó diagnosztikai eljárások egyre összetettebbekké válnak. Büszkék vagyunk arra, hogy a Transpara™ az Affidea által alkalmazott első MI-alkalmazások egyike” – foglalta össze Karssemeijer professzor.

„Kitoljuk a határokat a fokozott diagnosztikai pontosság, a személyre szabott terápia és a kiemelkedő betegélménnyel együtt javuló klinikai eredmények tekintetében egyaránt. Új MI-alapú megoldásunk, a Transpara™, interaktív döntéstámogatással segíti az orvosokat a felvételek hatékony értékelésében, valamint az egészséges és a daganatos szövetek gyorsabb megkülönböztetésében, ezáltal javítva a diagnosztikai pontosságot” – fűzte hozzá Rowland Illing professzor, az Affidea senior alelnöke, orvosi és digitális stratégiai vezetője.

A Transpara™ szoftver FDA-tanúsítvánnyal és CE-jelöléssel is rendelkezik, egyaránt alkalmazható a digitális mammográfiában és a digitális emlő-tomoszintézis során is.

Tények a mellrákról:
A mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége. Európában a becslések szerint
560 000 új esetet diagnosztizáltak 2018-ban.
Az EU 28 országában élete során minden 8. nőnél kialakul mellrák.
Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint tavaly világszerte 627 000 nő halt bele a betegségbe, közülük 150 ezren Európában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ismét lesz Sajtfesztivál

  Ismét lesz Sajtfesztivál

  Valóságos sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

 • A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A lélek gyógyulásához nem feltétlenül a terápia az egyetlen megoldás– állítja Gilányi Attila, aki saját bőrén tapasztalta, hogy egy intenzív, egy-két napos program is segíthet teljességgel átértékelni az életünket.

 • Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula író a budai kakaspecsenye mellé ajánlja köretként a tojásos burgonyapürét, ami a gyerekek egyik kedvenc étele lehet, mert könnyű, ízletes, és ami a legfontosabb: krumpliból van!