EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Sport

Új stadiont kapott az ország!

Új stadiont kapott a főváros, új stadiont kapott az ország. Átadták ugyanis a Vasas új létesítményét, az új Illovszky Rudolf Stadiont, melyet 2017 márciusában kezdtek el építeni, a beruházás költsége 8,130 milliárd forint volt.

Háttérben a névadó Illovszky Rudolf, nagy képen (MTI/Szigetváry Zsolt)

Igazi családi délután várta az érdeklőket az átadó napján. A pályán öregfiúk-mérkőzés, illetve a szurkolók, a Vasas Kubala Akadémia növendékei, a kisorsolt drukkerek, a klub szakosztályainak képviselői, támogatói, valamint a színészválogatottból összeállt vegyes csapatok találkozója vezette fel az este főmeccsét, az NB II-es Vasas és a szlovák első osztályú, az Európa-liga első selejtezőkörére készülő Dunaszerdahely közötti összecsapást.


A stadionban pedig minden a Vasasról szól: a falakon a Vasas múltjából és jelenéből készült festmények, legendás játékosok rézkarcportréi, szurkolói anekdoták, valamint 16 nagy méretű acéltáblán a klub történetének főbb eseményeit lehetett megnézni. A mérkőzést felvezető program a névadó Illovszky Rudolffal készített archív videóinterjúval kezdődött, de a kilátogató nézők egy stadionépítésről szóló werkfilmet is láthattak, illetve zenés-táncos programok melegítették be a nézőket a találkozóra, amelynek játékosbevonulására a hazai szurkolók látványos, egész szektort betöltő koreográfiával készültek. A lelátón Illovszky arcképe is megelevenedett. A találkozó előtt a Vasas kétszeres olimpiai bajnok kardvívója, Szilágyi Áron nyitotta meg hivatalosan az új arénát, melynek kezdőrúgását a jelenlegi legidősebb magyar válogatott labdarúgó, a Vasas örökös tiszteletbeli elnöke, a 92 éves Raduly József végezte el. A meccset végül 2-0-ra a Vasas nyerte.

 

A névadó

Illovszky Rudolf az elemi és a polgári iskola elvégzése után kezdetben autógumi-javító volt, majd később villanyhegesztőnek tanult.  Ezek mellett 1933-ban kezdte el a labdarúgást az MTK-ban, majd 1941-ben leigazolta a Budapesti Vasas, ahol visszavonulásáig futballozott. 270 élvonalbeli mérkőzésen szerepelt, ahol 87 gólt lőtt. Már játékosként is elvállalta a Vasas serdülő- és utánpótlás-csapatainak edzését, 1957-ben lett először a Budapesti Vasas vezetőedzője. Vezetésével a csapat történetének legsikeresebb időszakát élte át.  1966-ban kinevezték a magyar válogatott szövetségi kapitányává, de egy év után lemondott és ismét átvette a Vasas irányítását. 1970-ben a görög Pierikósz csapatánál edzősködött, majd 1971-ben újra kinevezték szövetségi kapitánnyá. Egy évvel később az olimpián a válogatottal ezüstérmet szerzett, míg az Európa-bajnokságon negyedik helyen végzett a válogatottal. 1974-ben tért vissza a Vasashoz, mellyel 1977-ben megszerezte negyedik bajnoki címét. Ezután Ausztriában, az Admira Wacker csapatának edzője volt. 1983-ban a Vasas utánpótlás-szakágának igazgatója lett, majd 1984-től az első csapat edzője volt 1986-ig. Ebben az időszakban nyerte meg a csapat a Magyar Népköztársaság Kupát. Ezután nyugdíjba vonult, de 1995-ben, hetvenhárom éves korában újra leült a Vasas kispadjára és megmentette a csapatot a kieséstől. Utána a csapat szakmai igazgatója és elnökségi tagja lett. Edzői stílusára a feltétlen odaadás a labdarúgás és a csapat iránt, a szakmai és taktikai precizitás volt a jellemző. Tiszteletére az ő nevét vette fel a Vasas Fáy utcai stadionja. 2007-ben és 2008-ban többször kórházba kellett szállítani szívproblémák miatt. Ettől függetlenül gyakori vendég volt a Vasas hazai mérkőzésein. 2008. szeptember 23-án hajnalban a Szent Imre Kórház intenzív osztályán hunyt el tüdőgyulladásban, 86 évesen.


Kapcsolódó Cikkek

 • Melbourne 2025-ig a versenynaptárban marad

  Melbourne 2025-ig a versenynaptárban marad

  A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media új szerződést kötött az Ausztrál Nagydíjnak otthont adó Melbourne-nel, így az Albert Parkban lévő versenypálya 2025-ig biztosan a versenynaptárban marad.

 • Siklósi Gergely: Végig magabiztos voltam

  Siklósi Gergely: Végig magabiztos voltam

  Ahogy az egész nap során, úgy a döntőben is önbizalommal telve vívott Siklósi Gergely, aki pénteken aranyérmet nyert a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

 • Szárnyaltak a zöld sasok

  Szárnyaltak a zöld sasok

  A Ferencváros labdarúgócsapata 3-2-re legyőzte a bolgár Ludogorecet, így kettős győzelemmel jutott be a Bajnokok Ligája selejtezősorozatának második fordulójába.

 • Pótvizsga vár a pólós lányokra

  Pótvizsga vár a pólós lányokra

  Az orosz pólós lányok nemcsak szebbek – ha még lehet ilyesmit állítani politikailag túl korrekt világunkban –, de jobbak is a férfiaknál, nem véletlenül nyertek olimpiai bronzérmet. Így aligha számíthattak békés, sima mérkőzésre Keszthelyi Ritáék a kvangdzsui vb-n a csoportelsőségért vívott harcban.