EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Belföld

Újjászületik a Blaha Lujza tér

A tervek szerint 2021 végére újulhat meg a Blaha Lujza tér, több mint négymilliárd forintos fővárosi és kormányzati forrásból. A rekonstrukció során az aluljárót is felújítják.

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a Blaha Lujza téri aluljáró felújításának tervezésére és kivitelezésére több mint egymilliárd forintot fordítanak. A tér rekonstrukciójának összköltsége így 4 milliárd 167 millió 311 ezer forint lesz. A rekonstrukció ősszel indulhat, és egy évig tarthat. Célja a tér élhetőségének javítása.


Az aluljáróban egy új BKK-ügyfélcentrum és egy nyilvános illemhely is helyet kap, mindkettő akadálymentesített lesz, amit egy újonnan épülő lift biztosít.

A téren található fák száma a mostani 26-ról 65-re nő, ezzel az új zöldfelület több mint 1000 négyzetméter lesz. A Rákóczi út jelenleg aszfaltozott középszigetébe fasort telepítenek, továbbá egy új BKK-ügyfélcentrumot is létesítenek az aluljáróban, és helyet kap majd egy kis méretű, kulturális célokat szolgáló épület, amely előtt az egybefüggő térrész akár nagyobb rendezvényeknek is helyet biztosíthat.


A felújítás kiemelt feladata a Blaha Lujza tér mint csomópont akadálymentesítése. Ennek szellemében új gyalogos-átkelőhelyek létesülnek.

További fejlesztések:

Két MOL Bubi-gyűjtőállomás lesz a téren.

Több kerékpártámaszt létesítenek.

A felújítással összhangban átépül a Somogyi Béla utca, egészen a Gutenberg térig.

Az egyik legrégebbi fővárosi nagyáruház, a Corvin tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, annak műemléki homlokzatát felújítja.

A tér átépítésével a Rákóczi útról közvetlenül jobbra lehet majd kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra. A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek