2020. július 02., csütörtök
Ottó

Tech

Változnak a drónszabályok

Változnak a drónokra vonatkozó szabályok 2020. július 1-jétől két új uniós rendelet értelmében – mondta Novák Zoltán ügyvéd az M1 aktuális csatornán. Közölte: az Európa Bizottság annak érdekében fogadta el az új szabályozást, hogy a drónok megnövekedett száma mellett is biztosítsa az emberek védelmét és biztonságát a levegőben és a földön.

– A két új rendelet szabályozza a drónok használatát, gyártását és forgalmazását. A szabályozás használat szempontjából kategorizálja a drónokat, így a szabadon használhatók mellett lesznek engedélyhez kötött és hatósági ellenőrzés mellett működtethető drónok is – mondta. Az engedélyhez nem kötött – fél kilogrammnál könnyebb – drónok nem repülhetnek emberek fölött, és működés közben az irányítónak folyamatosan szemmel kell tartania eszközét.


– Ha a drón működtetése nem felel meg akár csak az előbbi szempontok egyikének, akkor a tulajdonosnak engedélyt kell kiváltania a használatához – fűzte hozzá. Novák Zoltán megjegyezte: a nagyobb drónok tulajdonosainak be kell jelentkezniük egy nyilvántartásba. A dróntulajdonosok felkészítése érdekében a következő egy évben a bizottság segédanyagokat fog közzé tenni, amelyben többek között arról is tájékoztat majd, hogy hogyan kell elkészíteni az engedély kiváltásához szükséges kockázatelemzést – mondta.

Kapcsolódó Cikkek