2019. augusztus 23., péntek
Bence

Életmód

Van különbség a főnök és a vezető között

Az alkalmatlan főnök megkeseríti a dolgozók életét. Zámbó Márta coach szerint egyértelműen fel lehet ismerni a különbséget a főnök és a vezető között.

– Senki nem úgy születik, hogy képes egy csapatot irányítani, átlátni a feladatokat, beleállni a felelősségbe. A jó hír az, hogy a vezetővé válás tanulható, de ezért a rangért meg kell dolgozni – szögezte le Zámbó Márta hozzátéve, attól, hogy valakit kineveztek, még nem lesz valódi vezető, csupán nevében viseli a titulust. – A főnök uralkodik, a vezető pedig irányítja a munkát. A főnöki attitűd viselkedésmintája szerint ő nem osztja meg a munkára vonatkozó releváns információkat, csak a kivételezett embereivel kommunikál, közben pedig fogalma sincs arról, hogy egyes kollégák milyen feladatokat végeznek. Nehezen dönt, sokat „tötyörög”, soha nem mond köszönetet, elvárja a behódolást, és a területek szakértőinek a megkérdezése nélkül hoz új szabályokat. Az ilyen típusú főnökök nem tudnak hosszú távon produktivitást felmutatni – sorolta a szakember.


– Ezzel szemben a vezető kikéri mások véleményét, mielőtt dönt. Észreveszi a problémákat, mer beszélni róluk. Tudja, hogy az alkalmazottak nem személyes szolgái, amikor pozícióból beszél, akkor sem lépi át a morális határokat. Megbecsüli a beosztottjait: dicséri a jól elvégzett munkát, a hibákat viszont négyszemközt beszéli meg.  Lebontja a célokat kisebb tevékenységekre, ezeket határidőkkel együtt osztja ki feladatként és számon is kéri. Úgy szervezi meg a projekteket, hogy minden résztvevő tudja, mit, hogyan és mikorra kell elvégezni. Soha nem minősíti lekicsinylő szavakkal a munkatársait és nem tűri el, hogy bármely részlegen ezt tegyék. Nem beszéli ki a háta mögött az embereit, nem bosszúálló, a személyes antipátia nem befolyásolja abban, hogy elismerje beosztottjai képességét, hanem jó kommunikációval kezeli a problémákat. Hiteles, mert  úgy végzi el a feladatot, ahogy elvárja, és nemcsak beszél róla, de meg is tudja mutatni, hogy mi az elvárás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ismét lesz Sajtfesztivál

  Ismét lesz Sajtfesztivál

  Valóságos sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

 • A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A lélek gyógyulásához nem feltétlenül a terápia az egyetlen megoldás– állítja Gilányi Attila, aki saját bőrén tapasztalta, hogy egy intenzív, egy-két napos program is segíthet teljességgel átértékelni az életünket.

 • Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula író a budai kakaspecsenye mellé ajánlja köretként a tojásos burgonyapürét, ami a gyerekek egyik kedvenc étele lehet, mert könnyű, ízletes, és ami a legfontosabb: krumpliból van!