EUR: 353,13 Ft
CHF: 334,30 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Külföld

Városgyilkos aszteroida súrolta a Földet

A legijesztőbb a dologban az, hogy a nagyjából 100 méter átmérőjű égitest közel 70 ezer kilométerre (egyötöde a Föld-Hold távolságának) haladt el mellettünk, amit csak pár órával azelőtt fedeztek fel a szakemberek, mielőtt a Föld közelébe ért volna. 

Úgy tudni, hogy a brazil SONEAR obszervatórium szúrta ki először a felénk száguldó kisbolygót még július 24-én, ha pedig a Föld az útjába került volna, nagyjából 3 órával a felfedezés után meg is történt volna a becsapódás. Belegondolni is szörnyű, mekkora pusztítást végezhetett volna egy ekkora méretű aszteroida. Nem véletlen, hogy az ilyen paraméterekkel rendelkező égitesteket városgyilkos planetoidáknak neveznek, ha pedig az óceánba zuhanna, a kialakuló szökőár jelentene fenyegetést. Szerencsére ekkora példányok csupán csak néhány évtizedenként közelítik meg a Földet.


A kései észlelés oka egyébként az volt, hogy a váratlan vendég a Nap iránya felől érkezett, napokkal ezelőtt pedig még halványabb is volt. Így a szürkületi, még túl világos égbolton lehetetlenség volt hamarabb észlelni. A 100 méter átmérőjű égitest egyébként a “2019 OK” nevet kapta, ami ha becsapódott volna a Földbe, akkor 1 kilométernél is nagyobb krátert hagyna maga után, becsapódásának energiája pedig a hirosimai atomrobbanás harmincszorosának felelt volna meg.

Ha még tisztább képet szeretnék kapni a lehetséges pusztításáról, elég csak az Amerikai Egyesült Államokban található 1200 méter átmérőjű, 170 méter mély Barringer-kráterre gondolni, amit egy mindössze 45 méteres vas-nikkel meteorit okozott.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek