2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Belföld

Megkezdődött a kiürítés Rákospalota-Újpesten talált bomba hatástalanítása miatt

Megkezdődött a kiürítés Rákospalota-Újpest vasútállomásnál a világháborús bomba hatástalanítása miatt – közölte a fővárosi kormányhivatal szombat délelőtt a honlapján. Az M1 aktuális csatornán azt közölték: a műveletben 3-4 tűzszerész vesz részt.

A műveleti területen részleges területzár lépett érvénybe, így a területre bemenni már nem lehet, azt csak elhagyni lehet.


A MÁV Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalán jelenleg még közlekednek a vonatok, azonban Rákospalota-Újpest állomáson megállás nélkül áthaladnak. A hatástalanítás megkezdésétől kezdve szünetel majd a vasúti közlekedés, és pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A művelet idején a 12-es és a 14-es villamos Újpest-központ és Káposztásmegyer, illetve Rákospalota közötti szakaszán nem járnak majd, az 96-os és a 121-es jelzésű busz a lezárt területet elkerüli – közölték.

Budapest Főváros Kormányhivatala korábban azt közölte: a kilőtt állapotú, gyújtóval felszerelt szovjet típusú betonromboló gránátra szerdán, a vasútállomás felújítási munkálatai során találtak rá.

A robbanószerkezet hatástalanítását a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei várhatóan 13 óráig elvégzik.

Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója elmondta, egy 203 milliméteres szovjet betonromboló bombát kell hatástalanítani. A robbanótest 106 kilogramm, több mint 20 kilogramm robbanóanyag van benne.

A környéket 200 méter sugarú körben lezárták. A rendőrség jelenleg ellenőrzi, hogy mindenki elhagyta-e otthonát. A kiürítés a IV. és a XV. kerületben összesen 700 embert érint.

A bombát hatástalanítás után a honvédség központi gyűjtőhelyére viszik, ahol később semmisítik meg.

Kapcsolódó Cikkek