EUR: 325,90 Ft
CHF: 294,24 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Belföld

Világháborús bombát hatástalanítanak szombaton Rákospalota-Újpesten

Szombat délelőtt hatástalanítják a Magyar Honvédség tűzszerészei a budapesti RákospalotaÚjpest vasútállomásnál megtalált második világháborús bombát, emiatt a rendőrség közel 200 m sugarú körben a IV. és XV. kerület érintett részeit kiüríti, valamint a hatástalanítás idejére a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon is szünetel majd a vonatközlekedés.

100 kilogrammos, kilőtt állapotú, gyújtóval felszerelt szovjet típusú betonromboló gránátot tártak fel a Rákospalota-Újpest vasútállomás felújítási munkálatai során szerdán. A robbanószerkezet hatástalanítását a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei 2019. július 13-án, szombat délelőtt várhatóan 9-13 óra között hajtják végre. A művelet idejére a környéken élők és dolgozók biztonsága érdekében a területi adottságoktól függően mintegy 200 méter sugarú körben a BRFK kiürítést rendelt el. Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak legkésőbb szombat délelőtt 9 óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza. Az érintett lakosság számára a IV. és a XV. kerület egy-egy befogadó helyet jelölt ki: a IV. kerületben a Újpesti Szigeti József Utca Általános Iskolát, a XV. kerületiben pedig a REAC sportpályát (1151 Budapest, Széchenyi tér 8.-10), valamint a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók, mozgásukban korlátozottak szállításáról és felügyeletéről is gondoskodnak.


A bomba hatástalanítása idején, szombaton várhatóan 9-től 13 óráig a MÁV Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Veresegyház–Vác vasútvonalán korlátozzák a vonatközlekedést, a hatósági intézkedés ideje alatt pótlóbuszok szállítják majd az utasokat. A budapesti közösségi közlekedést érintő esetleges változásokról a BKK tájékoztatja az utazóközönséget. A művelet megkezdéséig a közösségi közlekedés zavartalan.

A kiürítés a IV. és XV. kerületekben összesen mintegy 700 embert érint. A rendőrség munkatársai a kiürítési területen található háztartásokat felkeresik, a lakosságot tájékoztatják, illetve a postaládákba tájékoztatókat helyeznek el.


A kiürítéssel kapcsolatos további információkat a kormanyhivatal.hu oldalon találják.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek