EUR: 325,73 Ft
CHF: 299,19 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Sport

Vívó-vb Budapesten: Állás, kész, rajt!

Megkezdődött a BOK Csarnokban a vívó-világbajnokság. Budapest ötödször házigazda, de ezúttal olimpiai kvalifikációs versenyről van szó, amelyen a magyar csapatok megerősíthetik ranglistás helyüket.

A mieink a férfi és női kardozók, valamint a férfi párbajtőrözök révén számíthatnak komoly eredményekre. Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány szerint miután az Európa-bajnokságon ezek a csapatok érmet is szereztek, egy jó budapesti eredménnyel elérhető közelségbe kerül az olimpiai szereplés.


– Egyéniben a kardozó Szilágyi Áron és Szatmári András esetében a nyolc közé jutás több mint valószínű, ott pedig érem is lehet – nyilatkozta a Lokálnak a kapitány, és hozzátette: az elmúlt években a sportág népszerűsége megnőtt, és a hagyományos európai hegemónia már megszűnőben.

A legutóbbi 2013-as hazai világbajnokságon aranyérmes férfi párbajtőrcsapat tagja, a 35 éves Rédli András szerint az egyik legnagyobb feladat az ukránok legyőzése, mert ezzel nagy lépést tennének Tokió felé. Érmet akarnak szerezni, és a hazai pást jelentőségét a csapat fiataljainak is át kell érezniük.


A vb első három napján az egyéni selejtezőket rendezik, majd következnek az egyéni 64-es táblák asszói, azután pedig a csapatversenyek

Élvezni, érezni kell a hazai pályát

Példát vehetnének Szilágyi Áronról más sportágak képviselői, szerinte a hazai pálya és az esélyesség nemhogy terhet, előnyt jelent.

– Mit tanácsolnék az esélyesség terhével „küzdőknek”? – kérdezett vissza a kétszeres olimpiai bajnok kardozó. – Egyszerű a recept, élvezni kell, amit csinálnak, s akkor nem marad el a siker.

Szilágyi Áron, FIE World Fencing Championships 2019 médiaedzés, vívás (Fotó: Máté Krisztián)


Eszter a vb-csapat Benjaminja

1993-ban szerepelt először világbajnokságon a tőröző Mohamed Aida, és mindjárt ezüstérmes lett. Most, 43 évesen is éhes a sikerekre a magyar vb-csapat legtapasztaltabb tagja. Érdemes megemlíteni, hogy a válogatott legifjabb tagja, a párbajtőröző Muhari Eszter még csak 17 éves, és a kardozó Pusztai Liza is mindössze 18.

Mohamed Aida, FIE World Fencing Championships 2019 médiaedzés, vívás (Fotó: Máté Krisztián)

 

Sportági alapismeretek

A vívás intellektuális sport, nehéz első pillantásra megérteni, mi és hogyan zajlik a páston. Könnyítésképp a fegyvernemek alapfogalmait közöljük.

Kard: A találatok adása vágással és szúrással egyaránt történhet, az érvényes találati felület a teljes felsőtest és a fej. A szabályrendszer révén a támadóé a találatszerzés elsőbbsége.

Tőr: Találati felület a törzs és a lágyékháromszög, a kar és a fej érvénytelen. Találatot csak  szúrással – a kovenciók mentén – lehet bevinni, el kell dönteni, ki a támadó fél.

Párbajtőrvívás: A legközérthetőbb fegyvernem, mindegy ki a támadó, amelyik előbb szúr, az adja a tust, és együttes találat is van. A találati felület az egész test, a cipőorrtól a fejtetőig.

Kapcsolódó Cikkek