EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Külföld

Vizsgálat indult a washingtoni brit nagykövet diplomáciai táviratainak kiszivárogtatása miatt

Bűnügyi vizsgálatot indított pénteken a Scotland Yard a washingtoni brit nagykövet bizalmas táviratainak súlyos diplomáciai válságot okozó kiszivárogtatása ügyében.

Sir Kim Darroch, aki a botrány kirobbanása után lemondott nagyköveti posztjáról, az elmúlt hónapokban igen lesújtó értékeléseket tartalmazó tájékoztatókat küldött a londoni külügyminisztériumnak Donald Trump amerikai elnökről és a Fehér Ház munkájáról, és e táviratok közül többet valaki a múlt héten eljuttatott a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit tömeglaphoz.


Darroch a táviratokban egyebek mellett azt írta, hogy Trump elnöksége alatt a Fehér Ház “egyedülálló mértékben működésképtelenné vált”, az amerikai kormányt “késhegyig menő” belvillongások jellemzik és az elnök pályafutása “dicstelen véget érhet”.

A kiszivárgott diplomáciai táviratok tanúsága szerint a távozó nagykövet valószínűtlennek tartja, hogy a Trump-kormányzat a jelenleginél valaha is “számottevően normálisabb, kevésbé működésképtelen, kevésbé kiszámíthatatlan, kevésbé megosztott, diplomáciailag kevésbé kétbalkezes” lesz.


Donald Trump a táviratok nyilvánosságra kerülése utáni Twitter-bejegyzéseiben “félnótásnak”, “igen ostoba fickónak”, “felfuvalkodott bolondnak” nevezte a brit nagykövetet.

Theresa May brit miniszterelnök és Jeremy Hunt külügyminiszter azonban egyaránt igen elismerő szavakkal méltatta Sir Kim Darroch munkásságát, és mindketten mélységes sajnálkozásuknak adtak hangot a nagykövet idő előtti távozása miatt.

Hunt – alig burkoltan visszautasítva az amerikai elnök által a brit nagykövettel szemben használt jelzőket – hangsúlyozta, hogy valahányszor Washingtonban járt, mindig megragadta Sir Kim Darroch professzionalizmusa és intellektusa.

A londoni rendőrség főparancsnok-helyettese, Neil Basu péntek este bejelentette, hogy az ügyben rendőrségi vizsgálat indult, amelyet a Scotland Yard országos hatáskörű terrorellenes parancsnoksága irányít.

Basu szerint ezt az indokolja, hogy az államtitoktörvény jogellenes megsértésével kapcsolatos gyanú kivizsgálása is a terrorellenes ügyosztály felelősségi körébe tartozik.

Hozzátette: mivel a washingtoni brit nagykövet bizalmas diplomáciai táviratainak kiszivárogtatása károkat okozott az Egyesült Királyság nemzetközi kapcsolataiban, a közérdek egyértelműen azt diktálja, hogy a felelősök bíróság elé álljanak.

A Scotland Yard főparancsnok-helyettese felszólította a kiszivárogtatókat, hogy önként jelentkezzenek a hatóságoknál és vállalják tettük következményeit.

Neil Basu alig burkolt utalást tett arra, hogy a kiszivárogtatott táviratokat közlő lap ellen is vizsgálat indulhat, mondván: tekintettel arra a kárra, amelyet a kiszivárogtatás okozott, e dokumentumok közlése is bűnügynek minősülhet.

Basu felszólította a sajtó és a közösségi médiaportálok tulajdonosait, szerkesztőit és kiadóit arra, hogy ha vannak a birtokukban ilyen kiszivárogtatott kormányzati dokumentumok, azokat ne tegyék közzé, hanem adják át a rendőrségnek vagy juttassák vissza a kormánynak.

Kapcsolódó Cikkek