EUR: 331,55 Ft
CHF: 302,99 Ft
2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Tech

5G-s technológiával végeztek távirányított robotsebészeti műtétet

Egy pekingi kórházból sikeresen végeztek el 5G-s vezeték nélküli technológia segítségével egy távirányítással végrehajtott robotműtétet egy több mint 136 kilométerre lévő nőn kínai orvosok.

A négyórás ortopédiai beavatkozást egy 36 éves nőn hajtották végre Tiencsin körzetében, Kína északi részén – közölte a Kínai Telecom helyi képviselete.


A műtétet az 5G-s internetkapcsolat tette lehetővé. A beteg a Tiencsini Első Központi Kórházban feküdt, miközben a pekingi Csishujtan Kórház szakembercsapata élőben, távirányítással végezte el rajta a műtétet.

A műtéti tervezést a pekingi kórház orvoscsoportjának egy ortopédiai szakértője végezte, ezután a sebészrobot az utasításoknak megfelelően hajtotta végre a beavatkozást.

Az 5G technológia garantálja a videó- és fotóátvitel tisztaságát és folyamatosságát, egyúttal az operáció stabilitását, megbízhatóságát és biztonságosságát – mondta Csiang Ven-hszüe, a tiencsini kórház ortopédiájának vezetője.

Kínában az 5G technológiát a szállításban, a szórakoztatásban és az egészségügyben megnövekedett igények miatt karolták fel. Július óta Peking már több mint 7800 5G átjátszó állomást épített.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megint vizsgálják a Google-t

  Megint vizsgálják a Google-t

  Negyvennyolc amerikai tagállam trösztellenes vizsgálatot indított a Google ellen – jelentette be Ken Paxton texasi ügyész hétfőn Washingtonban.

 • A gépezők viadala – Indul Magyarország legnagyobb IT versenye

  A gépezők viadala – Indul Magyarország legnagyobb IT versenye

  Indul Magyarország legnagyobb IT versenye, A gépezők viadala. Az informatikusok nem a mesterséges intelligenciától, hanem a szaktudás gyors elévülésétől félnek a legjobban, ismereteik tágítására pedig kiváló alkalom az Országos IT Megmérettetés.

 • Újabb két magyar startup került az európai egészségügyi innováció élvonalába

  Újabb két magyar startup került az európai egészségügyi innováció élvonalába

  Két magyar team, az orvosi oktatóalkalmazást fejlesztő InSimu Patient és a nemzetközi teleradiológiát forradalmasító Sineko is elnyert 25 000 eurót az immáron harmadik éve megrendezésre kerülő EIT Health InnoStars Awards startupversenyen. A négy hónapos program során személyre szabott mentori támogatáshoz és két európai bootcamp tréningen való részvételi lehetőséghez jutott a két magyar, öt portugál, két-két lengyel és lett, valamint egy-egy cseh, litván, olasz és román csapat.