EUR: 327,46 Ft
CHF: 300,39 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Extra

A Csodák Palotájában újra gyerekké válhatunk

A több mint 250 interaktív játékkal, előadóteremmel, laborral,  élményvetítőkkel, szabadulószobákkal vár a Csodák Palotája. Legfőbb küldetésük, hogy a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt érthetően és izgalmasan mutassák be a világ  tudományos „csodáit”.

Csodák palotája (Fotó: Máté Krisztián)

 

A Csodák Palotája volt az első science center, vagyis interaktív, tudományos játszóház Közép- és Kelet-Európában.
Az intézmény neve Öveges Józseftől, az ismert tanártól származik, aki már a hatvanas években elképzelt egy olyan központot, ahol a kicsik és nagyok egyaránt, interaktív módon ismerkedhetnek meg a tudomány csodáival. A Csodák Palotája pedig 2017 óta, Óbuda szívében, a Bécsi úton várja a kedves látogatókat.


– Nagyon örülünk az új helyszínnek, hiszen rengeteg új ötletünk volt, ezt azonban csak itt, egy ekkora területen tudtuk megvalósítani – kezdte a Lokálnak Mizda Katalin, a Csodák Palotájának igazgatója.

– Nyolc különböző egységre van osztva a center, plusz szolgáltatásként laborok, előadótermek, szabadulószobák és élményvetítők is várják a kicsiket és nagyokat.  Állandó kiállításaink mellett pedig folyamatosan változó, időszakosak is megtekinhetőek. Az én szívügyem a Születés világa volt, amit itt tudtunk létrehozni. A látogatók képek, videók, anatómiai modellek és játékok segítségével ismerhetik meg a születés csodáját. A szobában található még egy népességszámláló is, ahol folyamatosan láthatjuk a születések számát a világban, és külön Magyarországon is – mondta Katalin, aki azt is elárulta, hogy évente 200 ezren látogatnak el az intézménybe. A Csodák Palotája eredetileg azért épült, hogy a pedagógusoknak, interaktív módon, segítsen a diákokkal megismertetni a tudományok színes világát. Bár idővel az egyedi játszóház a családi kirándulások, születésnapok és egyéb rendezvények egyik kedvenc helyszínévé vált, így is évente 45 ezer diák látogat el iskolai program keretében.


Csodák palotája Mizda Katalin (Fotó: Máté Krisztián)

 

A legfontosabb, hogy szeresd a gyerekeket!

Az interaktív játszóházban jelenleg 50 ember dolgozik. A szakmai menedzser csapat mellett demonstrátorok, laborfoglalkozás vezetők és előadók  dolgoznak a helyszínen, de a diákok idénymunkára vagy közösségi szolgálat letöltésére is szoktak jelentkezni. – A legfontosabb, hogy szeresd a gyerekeket, és légy emberközpontú. Minden évben van olyan diák, aki hosszú távon velünk marad. Az előadóknak viszont szükséges az adott területre vonatkozó végzettség – foglalta össze Mizda Katalin.

Budapesti Közlekedési Központ és a Csodák Palotája stáj
Newton kiállítás
Cspoa Playbar
( Fotó: Sáfár Tibor)

A Csodák Palotája számokban 

 • évente 200 ezer, a kezdetek óta több mint 3 millió látogató
 • 5000 négyzetméter alapterület
 • 250 interaktív játék
 • 50 alkalmazott
 • 27 interaktív asztal
 • 8 különböző, tudományos tematikájú részleg
 • 4 szabadulószoba
 • 3 élményvetítő

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Ákos újra tarolt

  Ákos újra tarolt

  Tizenkét kategóriában már a negyedik alkalommal adták át a Petőfi Zenei Díjakat a Zamárdiban tartott Strand Fesztivál nyitónapján augusztus 20-án.

 • Online vásárlás: Ne hagyjuk, hogy átverjenek

  Online vásárlás: Ne hagyjuk, hogy átverjenek

  Az eNEt kutatása szerint Magyarországon közel 5,4 millióan vásárolnak rendszeresen online. Előfordul azonban, hogy nem azt kapjuk, amit szerettünk volna, sőt akár meg sem érkezik a címünkre.

 • Eperjes Károly: A szív és ész harmóniájára kell törekedni

  Eperjes Károly: A szív és ész harmóniájára kell törekedni

  Káosz és Harmónia kapcsolatáról beszélt Eperjes Károly a nemzetközi Fesztivál Akadémia Budapest rendezvényén. A Kossuth-díjas színművész, rendező mesterségbeli tanulmányaira alapozva, két alapmű: a Biblia és Arisztotelész Poétikája mentén határozta meg az élet kultúrájának a lényegét.