2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Belföld

A kormány célja a kutatás-fejlesztés és innováció rendszerének megerősítése

A kormány határozott célja a kutatás-fejlesztés és innováció rendszerének megerősítése, hogy az eddigieknél nagyobb mértékben és hatékonyabban járuljon hozzá az ország fejlődéséhez – közölte a Szent István Egyetem pénteken az MTI-vel.

A közlemény felidézte: Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke egyeztetett a Kancellári Klub elnökségével, és a felek megkezdték a tárgyalásokat az új kutatás-fejlesztési és innovációs rendszerrel (kfi) kapcsolatos elvárásokról, valamint együttműködésekről.


A találkozón az egyetemek képviselői kifejtették, hogy a kfi megújításában meghatározó szerephez jutó felsőoktatási intézmények a kancellári rendszernek köszönhetően ma már felkészültebben, hatékonyabban és a piaci igényeket ismerve tudják fogadni és felhasználni a kutatásfejlesztésre szánt pluszforrásokat, így jobban meg tudnak felelni az új elvárásoknak is.

Elmondták azt is, a stabilizált intézményi gazdálkodás és az eddigi infrastrukturális fejlesztések megteremtették annak lehetőségét, hogy az egyetemek képessé váljanak az egyes régiókban az innovációs feladatok ellátására. A jelenleg futó egyetemi innovációs ökoszisztéma pályázatok segítségével a felsőoktatási intézmények várhatóan rövid időn belül képessé válnak a piaci innovációs igények kiszolgálására is – közölték.


A tájékoztatás szerint Maróth Miklós jelezte, minden kutatásra fordított állami támogatásnak kézzelfoghatóan meg kell térülnie a magyar gazdaság, és általában a magyar társadalom számára. A magyar gazdaság erősítéséhez több magyar szabadalomra és találmányra van szükség – mondta.

A 2020-as költségvetésben 32 milliárd forinttal tovább nő a kutatás-fejlesztés és innovációs támogatás, ezzel megteremtődnek az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételei – áll a közleményben.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek