2019. augusztus 23., péntek
Bence

Külföld

A líbiai parti őrség több mint száz migránst fogott el az elmúlt napokban

Európa felé tartó több mint száz migránst fogott el a líbiai parti őrség az elmúlt napokban. Múlt szombat óta összesen 122 embert kerített kézre az észak-afrikai ország parti őrsége – jelentette az AP amerikai hírügynökség kedden.

A líbiai parti őrség szóvivője, Ajub Gasszim kedden közölte: a migránsokat három művelet során fogták el múlt szombaton és vasárnap, illetve hétfőn, a Tripolihoz közel eső partszakaszokon. Az elfogott migránsok többsége férfi, de volt köztük két nő és egy gyerek is.


A szóvivő hozzátette: a migránsok humanitárius és egészségügyi segítségnyújtásban részesültek, mielőtt átszállították őket Tripoliban lévő táborokba.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni. Haftar elutasítja az ENSZ támogatását élvező egységkormányt, amely a nyugat-líbiai fővárosban, Tripoliban székel, így az ország gyakorlatilag két részre szakadt. A Haftarhoz hű erők az ország körülbelül 60 százalékát tartják ellenőrzésük alatt.


Líbia az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és más arab országokból Európába igyekvő migránsoknak, akiket embercsempészek hajókon igyekeznek eljuttatni Olaszország közeli partjaira, de jelentős részüket begyűjti és visszatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek