2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Pécs

A pécsi srác, aki kutyáival körbeevezte Baranyát

Nedjalkov Balázs négy éve kezdte, azóta pedig bejárta Baranya megye legszebb és legizgalmasabb tájait. A pécsi srác evezéseihez nemcsak barátai csatlakoztak, hanem két kutyája is a deszkára pattant. A két welsh terrier kalandjairól és a legszebb tájakról pedig Instagram-beszámolók is születnek.

Balázs hobbiból kezdte az evezést, most viszont élete részévé vált a SUP-pal, azaz az állódeszkával való evezés. A Támasz Alapítványnál dolgozó, szabadidejében elszántan sportoló pécsi srác Baranya megye azon folyásait, vizeit is felkereste, melyek nem éppen a leglátogatottabbak.


Palkonyáról Villányba evezett

Kevesen tudnak róla, de nagy ritkán Palkonyáról Villányba vízen is el lehet jutni.

A Villányi-Pogányi-vízfolyás a Karasica-patakba torkollik, de száraz időben a kis patakocska alig pár centiméter mély. Heves esőzéskor viszont 5-6 méter széles hömpölygő folyóvá is alakulhat, így azon akár SUP-pal is lehet közlekedni. Balázsék ezt használták ki, és a villánykövesdi pincesort a vízről nézték meg.

Erdősmecskei bányató

Erdősmecskén egy nagyon mély és rendkívül tiszta tó árulkodik az egykori bányáról.

Pécsváradtól hét kilométerre található Erdősmecske. A település az ország kevés számú gránitlelőhelyeinek egyike, korábban innen fejtették ki a kőzetet és szállították tovább Pécsre vagy Bátaszékre. Ezt is körbeevezte Balázs.


De a pécsi SUP-os megtalálta az Aligvárom-tavat is, ami Pécs mellett található, és akár „tengerszemnek” is nevezhetnénk.

Kevesen ismerik, pedig a levegőből is egészen különleges képet mutat a Karolina-külfejtés felett található tó, az Aligvárom-tó

Szederkénytől Magyarbólyig a Karasica

Baranyából, egész pontosan a Fekedtől keletre eredő patak, a Karasica is nagy ritkán duzzad meg annyira, hogy evezhető legyen.

Télen-nyáron Orfű

Egy félig befagyott tó is evezhető

Orfűt Balázs azért kedveli, mert szinte minden évszakban jól evezhető és a táj is gyönyörű. Ha valaki kedvet kapott, itt akár lehetőség nyílik arra, hogy kipróbálja a SUP-pozást. Őszig lehetőség van bérlésre.

Mi az előnye az evezésnek?

– Az egyensúlyozással olyan mély izmokat mozgathatunk meg, mintha konditeremben edzenénk, csak kint a vízen a környezet eltereli a figyelmünket az edzés fáradságos pillanataitól. Edzeni lehet vele a stabilitást, a tartóizmokat, de az oldalhasat is megdolgoztatja az állva evezés – mondja Balázs, aki pár éve gerincsérvvel gyógytornára is járt. Korban pedig nincs limit, bármikor elkezdhető, hiszen nem jár akkora terheléssel, mint a futás.

Kutyával még jobb minden

Károly és Nóra, a két SUP-poló kutya

Balázs évekkel ezelőtt egy tízéves welsh terrier kutyával, Banánnal kezdte az evezést. Most pedig két kölyökkel jár ki a szebbnél szebb tavakra. Kutyusai, Károly és Nóra kalandjairól pedig az Instagramon is beszámol.

– Ha valaki kutyával áll rá a deszkára, akkor az egy nehezített edzésnek is megfelel, hiszen a kutyák állandó mozgásban vannak, így sokkal többet kell egyensúlyozni – teszi hozzá Balázs.

Nyárból a télbe futott

Nedjalkov Balázs az evezés mellett a futással sem áll túl rosszul. Most hétvégén egyedüli magyarként vágott neki az osztrák Skyrace-nek, amit a rendkívüli hideg időjárás miatt 27 kilométeresre rövidítettek a szervezők. Igaz, ezt a távot 3000 méter magasan, hóban kellett megtenniük a versenyzőknek. Balázsnak sikerült kategóriájában a 8. helyen végeznie. Ez a verseny pedig jó felkészítés volt az augusztusi megmérettetésre, ahol párjával együtt nyolc nap alatt 273 kilométert fog megtenni, Németországból Olaszországba az Alpokban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.