EUR: 336,89 Ft
CHF: 313,66 Ft
2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Egyéb I.kerület

A szegedi papucstól Harry Potter lábbelijéig minden a Várban

Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét 33. alkalommal rendezik meg augusztus 17-20. között. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál az év nagy családi rendezvénye, melynek idei díszvendége Japán. A fesztivál kiemelt témája pedig a lábbeli készítés lesz.

A Budavári Palota a kézművesek Kárpát-medencei ünnepének helyszíne lesz négy napra. Közel ezer kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egész napos színpadi programmal, mesterség-bemutatókkal és népi játszóházakkal várják a látogatókat.


A 33. Mesterségek Ünnepe kiemelt témája sokak nagy kedvence: a lábbeli. Különösen nagy hangsúly kerül a szegedi papucsra. A ma reneszánszukat élő remekekhez kapcsolódóan kiállítások, divatbemutatók várják az érdeklődőket. Elleshetik a cipészmesterek titkait, és az is kiderül, hogy hogyan értelmezik újjá a hagyományos lábbeliket kortárs, magyar cipőtervezőink. Érkeznek cipőkészítők Izlandról és Spanyolországból is. A Törökországból érkező mester műhelyében a Harry Potter filmek lábbelijei csodálhatóak meg.

A Japán és Magyarország között 150 éve létesített diplomácia kapcsolat évfordulója alkalmából 2019-ben a Mesterségek Ünnepének díszvendége Japán lesz. A japán mesterek segítségével megismerkedhetnek a kimonókkal, a legyezőkkel, a japán lábbelikkel, a kerámiákkal, a furosiki batyuval, a kokesi babával és még sok más érdekességgel.


Különlegesség, hogy első alkalommal nyitják meg a folk-kocsmát folk karaokéval, mesemondókkal, énektanítással és táncházzal.  A rendezvényen kikiáltók, gólyalábasok, mutatványosok teremtenek majd utánozhatatlan vásári hangulatot. Kiállításon mutatkoznak be az UNESCO Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő közösségek: a matyók, a mohácsi busók és az idén a listára felkerült kékfestő műhelyek is.

A színpadokon a négy nap során fellépnek (www.mestersegekunnepe.hu) hazánk legkiválóbb népzenészei, énekesei, mesemondói, néptáncosai.

Kapcsolódó Cikkek

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Jól debütált a kanadai!

  Jól debütált a kanadai!

  Új vezetőedzővel feszültek neki a Brassó csapatának a Dunaújvárosi Acélbikák, és úgy tűnik, bevált a váltás: 7-5-re nyertek a hazaiak.