2019. augusztus 23., péntek
Bence

Életmód

A tzatziki csodálatos átalakulásai

A jellegzetes joghurtos, fokhagymás uborka, a tzatziki, nem csak a görögöknél, hanem Törökországban, Bulgáriában és nálunk is népszerű. Igaz, mindegyik recept egy kicsit más.

/Fotó: Profimedia, Imagefood BM

Bolgár


Hozzávalók: 10 db közepes csemegeuborka, 900 ml görög joghurt, negyed csokor kapor, fél marék dió,
só, bors ízlés szerint, 3 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma.

Elkészítés: Az uborkát kis kockákra vágjuk. A joghurtba belenyomjuk a fokhagymát, belevágjuk a kaprot, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az olívaolajat. Ha nem kapunk görög joghurtot, tegyük kendőbe a sima joghurtot, és csöpögtessük le pár óra alatt, mert a saláta egyik titka a krémes joghurt. Keverjük össze az uborkát a joghurttal. Tegyük hűtőbe pár órára. Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott dióval.


Görög

Hozzávalók: 40 dkg kígyóuborka, só, 4 dl görög joghurt, 1-2 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, bors, 2 evőkanál olívaolaj.
Elkészítés: Az uborkát megmossuk, szárazra töröljük, majd durvára reszeljük. Besózzuk, és egy kis időre félretesszük állni. Amikor levet eresztett, lecsepegtetjük. A joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával, majd pár csepp citromlével ízesítjük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett uborkát, és ízlés szerint megborsozzuk. Olívaolajjal meglocsolva húsokhoz és halakhoz tálaljuk.

Török

Hozzávalók: 1 kígyóuborka, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 25 dkg görög joghurt, 1 evőkanál finomra vágott friss menta, 1 teáskanál finomra vágott friss kapor, fél citrom leve, só, bors.
Elkészítés: Az uborkát meghámozzuk, és finom reszelőn lereszeljük. Sűrű szűrőbe tesszük, kanállal jól lenyomkodjuk. A görög joghurtot egy tálba tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, a finomra vágott zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, rácsavarjuk a citrom levét, hozzápréseljük a fokhagymát, majd a reszelt uborkát is hozzáadjuk. Alaposan elkeverjük. Jót tesz neki fél óra pihenés tálalás előtt.

Magyar

Hozzávalók: 2 db kígyóuborka, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkás kanál só, 2 evőkanál cukor, 1 csipet őrölt bors, 1 evőkanál ecet (10 %-os), 2 dl tejföl.
Elkészítés: Az uborkát megtisztítjuk és legyaluljuk, a fokhagymát áttörjük, az uborkához keverjük, és besózzuk.
10 percig állni hagyjuk, hogy levet eresszen, majd gyengéden kinyomkodjuk, rászórjuk a cukrot, ízesítjük borssal és ecettel, majd összekeverjük a tejföllel. Jól lehűtjük tálalás előtt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ismét lesz Sajtfesztivál

    Ismét lesz Sajtfesztivál

    Valóságos sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

  • A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

    A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

    A lélek gyógyulásához nem feltétlenül a terápia az egyetlen megoldás– állítja Gilányi Attila, aki saját bőrén tapasztalta, hogy egy intenzív, egy-két napos program is segíthet teljességgel átértékelni az életünket.

  • Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

    Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

    Krúdy Gyula író a budai kakaspecsenye mellé ajánlja köretként a tojásos burgonyapürét, ami a gyerekek egyik kedvenc étele lehet, mert könnyű, ízletes, és ami a legfontosabb: krumpliból van!