EUR: 329,35 Ft
CHF: 303,11 Ft
2019. augusztus 25., vasárnap
Lajos, Patricia

Egyéb Kecskemét

Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

Hamzáné Lakó Judit két – az idegenforgalom szempontjából fontos – szervezetet irányít Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkáraként Kecskemét és a környező települések értékeinek bemutatásáért dolgozik, a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetőjeként pedig rendezvényeket szervez a kecskemétiek és az idelátogató vendégek számára. 

Hamzáné Lakó Judit

Hogyan szolgálja a város idegenforgalmát a Hírös Város Turisztikai Központ?


2015-ben jött létre azzal a céllal, hogy segítse a városban való eligazodást az ideérkező vendégek számára, mindemellett az intézmény célja olyan rendezvények szervezése, amelyek még több vendéget csábítanak városunkba.

A HVTK nevéhez fűződik a Kecskeméti Kézműves Sörfesztivál, idén milyen volt a rendezvény fogadtatása?


Huszonöt sörmanufaktúra jött el Kecskemétre május utolsó hétvégéjén, így több mint 200-féle sört kóstolhattak meg a vendégek. Mivel ilyen nagyszabásúra nőtte ki magát a rendezvény, a helyszínét áttettük a Vasútparkba. Úgy tűnik, méltó otthonra talált a rendezvény, ugyanis a három nap alatt több ezren látogattak ki a fesztiválra. A környezettudatosság érdekében üvegpohárból lehetett sört inni, vendégeink nagyon jól fogadták ezt az újítást is.

Kulturális programjaik közül van turisztikai jelentőségű?

Német színházi bérletünket a városban élő, illetve az idelátogató német vendégek kedvéért szerveztük meg. A szekszárdi Magyarországi Német Színház előadásait hívtuk el városunkba, így anyanyelvi német színészek szórakoztatják a közönséget ezeken az előadásokon. Óriási sikere van: karácsony előtt hirdettük meg a bérletet, és két hét alatt el is fogyott mind. Azóta telt házzal futnak az előadások, tehát jelentős az igény városunkban az idegen nyelvű programokra.

Ön az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára is. Hogyan járul hozzá a szervezet ahhoz, hogy több napra is kínáljon programot a belföldi és a külföldi turistáknak Kecskemét és környéke?

Tősgyökeres kecskemétiként én is csak akkor döbbentem rá, hogy milyen gazdag hagyományokkal büszkélkedhetnek az egykori nagy Kecskemét területén található települések, amikor az egyesületnél kezdtem dolgozni. Azóta is fontos célomnak tekintem, hogy felhívjam az itt élő emberek figyelmét arra, nem feltétlenül kell messzire utazni, a közelben is sok-sok felfedeznivalót találhatnak. Alig ismert például a Tisza menti vízi világ, az árvalányhajjal benőtt homokbuckák vagy az orchideás rétek.

A Tisza menti vízi világ számos felfedezni valót tartogat
MTI Fotó: Rosta Tibor

Hogyan ismertetik meg a kecskemétiekkel és a turistákkal ezeket a kevésbé ismert értékeket?

Tavaly készítette el egyesületünk a kistérség nevezetességeit bemutató térképet, 5000 példányban jelentettük meg, és tartalmazza a kistérség 22 településének minden látnivalóját, a közlekedési és túraútvonalakat, a természeti, illetve az épített örökség kincseit, valamint a szállás- és étkezési lehetőségeket is. Szintén tavaly készítettünk fotósorozatot, idén pedig kisfilmeket forgatunk a kistérség falvaiban, városaiban. Ezek is szerepelnek abban a mobilapplikációban, amelynek programozása folyamatban van. Az applikáció GPS-navigációval segíti az odajutást a különböző látnivalókhoz, de kerékpáros, autós és séta túraútvonalakat is tartalmaz.

Májusban nagy sikerrel rendezték meg a X. Helyi Termék Ünnepet a környéken termelt élelmiszerek, kézműves termékek népszerűsítésére. Lesz még idén hasonló program?

– Már tavaly hungarikumfesztivállá bővült a programsorozat, idén a 65 éves fennállását ünneplő Ballószög volt a díszvendégünk, Hévíz is bemutatkozott, de itt volt többek között Békéscsaba és Kiskőrös is. Idén is lesz szeptember végén Őszi Helyi Termék Ünnep, majd egy gasztroborestet szentelünk a helyi borok bemutatására, a kulturált borfogyasztás népszerűsítésére.

Kapcsolódó Cikkek