2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Külföld

Bejelentette lemondását az olasz miniszterelnök

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedd délután bejelentette, hogy a tavaly óta tartó koalíciós kormányzás véget ért, és este benyújtja lemondását az államfőnek.

A római parlament felsőházában elmondott beszédében Giuseppe Conte súlyos és terhes következményekkel járó lépésnek nevezte a kormánypárti Liga bizalmatlansági indítványát, és hosszan bírálta Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes belügyminiszteri és politikusi tevékenységét.


Egyórás felszólalásában Conte majdnem végig a Salvini vezette Liga döntését bírálta. Hangsúlyozta, hogy Matteo Salvini az előrehozott választásokon való győzelmében reménykedve személyes érdekeit és saját pártját helyezte az olaszok nemzeti érdekei elé. A kormányfő emellett politikai opportunizmussal vádolta Salvinit, kijelentve, hogy hiányzik belőle a politikai intézmények iránti felelősség.

Conte szerint a Liga “beszennyezte” az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közös kormány tizennégy hónapon át tartó munkáját.


Salvini újfent előrehozott választásokat sürgetett

Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes újfent előrehozott választásokat sürgetett kedden a római parlament felsőházában tartott beszédében.

“Az olaszok szolgálatában állunk, és nem tartunk az új választásoktól” – hangoztatta a jobboldali Liga vezetője.

A korábban felszólaló Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette, hogy a tavaly megkezdett koalíciós kormányzás véget ért, és kedd este benyújtja lemondását az államfőnek.

“Köszönöm, és végre valahára! Mindent ugyanígy csinálnék” – mondta Salvini az előtte felszólaló Conténak címezve, aki szerint a Liga “beszennyezte” az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közös kormány 14 hónapon át tartó munkáját.

/Fotó: MTI/AP/Luca Bruno

Salvini szerint a pártoktól független Conte kormánya azért omlott össze, mert az Öt Csillag Mozgalom (M5S) minduntalan akadályozta a Liga elképzeléseinek megvalósítását.

A politikus ugyanakkor nem zárta ki a kormányzati együttműködés folytatását az M5S-sel.

Kapcsolódó Cikkek