2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Egyéb Eger

Betiltja a kormány a külföldi szennyvíziszap behozatalát

A magyar hatóságok nem fogják engedélyezni a jövőben külföldi szennyvíziszap behozatalát Magyarországra – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hozzátette, a hazai szennyvíziszap elegendő a magyar termőföldnek, nincs szükség külföldi behozatalra.

Megkezdik az engedélyek felülvizsgálatát, és a hatóságok azt is ellenőrzik, hogy az eddigi behozatal az engedélyek szerint történt-e. Gulyás Gergely elmondta, a tilalomra az áruk szabad áramlásának uniós alapelve miatt nincs lehetőség, de a magyar hatóságok az engedélyek kiadásakor szabhatnak olyan feltételeket, amelyek lehetetlenné teszik a szennyvíziszap behozatalát.


Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, az egerszóláti lerakó ügye a kilátástalan helyzetben lévő ellenzék rosszindulatú hangulatkeltése miatt került napirendre. Ezzel riogattak, mivel építeni nem tudnak. Hangsúlyozta, korábban is azt mondta, amíg ő a térség országgyűlési képviselője, garantálja, ilyen lerakó nem épülhet Szóláton. Most ezt a kormány is megerősítette. A cél a települések fejlődésének elősegítése.

A döntéssel kapcsolatban Horváth László, a gyöngyösi választókerület országgyűlési képviselője örömét fejezte ki. Mint mondta, a Szólátra tervezett üzem a környékbeli utakat, gyógyvizeket, szőlőket, a turizmust és a lakosság egészségét is veszélyeztethette volna. Szavait Gulyás Gergelyhez hasonlóan azzal zárta, Magyarország nem kér más szennyeséből.

Kapcsolódó Cikkek

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Játszótér is lesz a laktanya helyén

  Játszótér is lesz a laktanya helyén

  A volt Vay Ádám laktanya területén Európai uniós pályázatból, mintegy 1,7 milliárd forintból rehabilitálják a 163 ezer négyzetmétert érintő területet. A volt parancsnoki épületet felújítják, parkolókat, utakat hoznak létre, fásítás és parkosítás történik meg.