EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Pécs

Bölcsődét nyitnának a belvárosban

A magyar kormány által kiírt új pályázat révén a Nagy Lajos király útja melletti, egykoron horvát nemzetiségű óvodaként funkcionáló épületet bővítenék ki negyven új férőhellyel. Őri László alpolgármester elmondta: az elmúlt években 2,5 milliárd forintot költöttek a bölcsődei és óvodai intézmények felújítására, ugyanakkor a továbbiakban is fontosnak tartják a pécsi kisgyermekes családok támogatását, így nem állnak le a férőhelyek bővítésével.

A Nagy Lajos Király útja mellett található, emeletes házak által körbevett épület egykoron szebb napokat is megélt horvát nemzetiségű óvodaként. Ma üresen áll, az épület és a kert is elhanyagolt. Ezen változtatna a város vezetése, a ház bölcsődeként funkcionálna tovább.


Üresen áll az épület, a város bölcsődeként nyitná újra

– Ispitaalján a bölcsődei, óvodai beíratásoknál és az iskolai jelentkezéseknél is úgy tapasztaljuk, hogy egyre több gyermekes család telepedik le ebben a városrészben. Így külön öröm számunkra, hogy most ez a terület is a figyelem középpontjába kerülhet, és újabb bölcsődei férőhelyeket alakítanak ki – mondta Barkóczi Csaba, az Ispitaaljáért Baráti Kör elnöke.

Nemcsak a csoportszobákat, hanem a kertet is szépítenék, a parkolót is bővítenék

Az üresen álló épületben negyven gyermeket befogadó csoportszobákat hoznának létre, de kívül is bővítenék a parkolósort, ezzel segítve az itt élő családok mindennapjait.


– A pécsi családok igényei és az intézmények jelzései alapján a belvárosban a legnagyobb az igény az óvodai és bölcsődei fejlesztésekre, valamint a férőhelyek növelésére. Így olyan helyszínt kerestünk, ahol a szülőknek megfelelő parkolókapacitás áll rendelkezésre, hogy munkába menet könnyen meg tudjanak állni, és be tudják vinni a gyermekeket az intézménybe – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere.

Az elmúlt években több mint egy tucat óvoda és bölcsőde felújítását kezdték el és fejezték be Pécsett – mondta Őri László. Pécs alpolgármestere hangsúlyozta: eddig összesen 2,5 milliárd forintot fordítottak a kisgyermeknevelő intézmények fejlesztésére, de ezzel a város vezetése nem áll le a programmal.

Jelenleg 11 önkormányzati fenntartású bölcsőde működik, mintegy 850 férőhellyel, viszont a magyar kormány által kiírt pályázat további férőhelyek biztosítását teszi lehetővé.

– Fontos azonban az is, hogy ne csak a meglévő, korszerűtlen intézmények felújítására fordítsunk energiát, hanem – bízva abban, hogy egyre több gyerek születik Pécsett – a férőhelyeket, a kapacitást is növeljük. Most a magyar kormány pályázatán kívánunk elindulni, 400 millió forintot igényelnénk. Ebből az összegből egy új bölcsődét szeretnénk kialakítani Pécs belvárosának peremén, a Nagy Lajos király útján – mondta az alpolgármester.

Őri László kiemelte: azzal, hogy bölcsődéket, óvodákat újítanak fel a városban, a gyermeket vállaló pécsi családokat is szeretnék támogatni. A Nagy Lajos király útja mellett található bölcsőde akár jövő szeptembertől fogadhatja a gyerekeket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

  Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

  Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.