2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Belföld

Csalók vadásznak az albérletkeresőkre

Az albérletes csalók kihasználják, hogy óriási kereslet van az ingatlanokra, de sokat tehetünk azért, hogy ne verjenek át minket. A Lokál összegyűjtötte a leghasznosabb tippeket.

Beák Attila ingatlanszakértő szerint magára valamit is adó ingatlanos nem kávézóban várja az ügyfelét.
– Egy komolyan vehető szakember vagy saját irodát tart fenn vagy egy iroda alkalmazásában áll, ahol fogadhatja az ügyfeleket. Ha az ingatlanos nem fogad minket az irodájában, érdemes felkeresni a megnevezett céget, hogy ellenőrizzük, valóban alkalmazásban áll-e ott a magát szakembernek kiadó ingatlanügynök. Különböző szervezetek, például a Magyar Ingatlanszövetség felügyeli a szakmát, ott lehet ellenőrizni, hogy az illető szerepel-e a taglistán – figyelmeztetett a körülményekre Beák Attila, aki a Magyar Ingatlanszövetség elnökségi tagja.

– Egy jól és teljesen megírt bérleti szerződés nem fél oldal, ha ilyen rövid irománnyal érkezik valaki, az általában gyanús. Nagyon fontos, hogy mindig pontosan legyen rögzítve az ingatlan bérlésének hatálya, a fizetés összege, határideje, módja. Ezenkívül a különböző javításra, pótlásra vonatkozó kötelezettségeket is érdemes tételesen rögzíteni. Lehetőleg az irodában, ellenőrzött körülmények között adjuk át a kauciót, az első havi bérleti díjat a bérbeadónak, de még ennél is fontosabb, hogy soha ne fizessünk anélkül, hogy arról átvételi elismervényt vagy számlát kaptunk volna. A bérleti szerződésben is szerepelnie kell ennek az összegnek, de ezenkívül is szükséges kiállítani egy olyan dokumentumot, ami igazolja, hogy pénzt adtunk át – tette hozzá Beák Attila.


Profimedia, DPphoto

Tipikus trükkök

 1. Gyakori trükk, hogy az átadott kulcsok nem nyitják a kibérelt ingatlan ajtaját, hiszen a kiadott lakás valójában nem is létezik. Ezért mindig együtt menjünk el először a bérleménybe.
 2. Mindig kérjük ki a tulajdoni lapot, mert a csalók sokszor azzal próbálkoznak, hogy magukat tulajdonosnak kiadva, az általuk csupán bérelt lakást adják ki további bérlőknek, magasabb áron.
 3. Ne fizessünk soha azért, hogy megnézhessünk egy lakást.
 4. Gyakran előadott mese, hogy a tulajdonos külföldön van és ha nem akarjuk, hogy elvigyék a lakást akkor béreljük ki előre – ne tegyünk ilyet!
 5. „Sajnos elkelt az a lakás, amit kinézett, fizessen egy másikért.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Néhány év alatt ellenállóvá válhat egy baktérium

  Néhány év alatt ellenállóvá válhat egy baktérium

  Akár néhány év alatt ellenállóvá válhat egy baktérium egy adott antibiotikummal szemben – mondta Nemes-Terényi Melinda, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Gyógyszer-engedélyezési Osztályának vezetője hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

 • Továbbra is tarol a bohócos horror a mozikban

  Továbbra is tarol a bohócos horror a mozikban

  Megőrizte első helyét az Az: Második fejezet című bohócos horror az észak-amerikai mozikban, a sztriptíztáncosnőkről szóló krimi is meglepően nagy bevétellel nyitott – írta a Variety.

 • Magyarország első okosvárosrésze jön létre a Ligetben

  Magyarország első okosvárosrésze jön létre a Ligetben

  Magyarország egyik első okosvárosrésze jön létre 2023-ra a Liget Budapest Projekt Smart Liget koncepciójának köszönhetően, az Európában is egyedülálló megoldásoknak köszönhetően a városrész a főváros egyik legkörnyezetbarátabb, zéró emissziós helye lesz – mondta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt.