EUR: 354,24 Ft
CHF: 333,29 Ft
2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Belföld

Csetelés élő szóval, szembe nézve

Megtörtént. Sokan voltak. És mégsem bolydult fel a falu, mégsem hangoskodott senki. Beszélgettek. Leültek és a kérdés után tisztelettudóan, érdeklődőn megvárták a választ.

Nem, ez nem egy filmkritika kezdetei sorai az 1970-es évekből, hanem 2019 augusztusának tapasztalata az első Kőfeszt (Kővágóörsi Művészeti Napok) kapcsán. Sok százan jöttek kulturális élmények reményében. Egymást ismerő és egymásnak ismeretlen emberek. Beszélgettek a programok közt. Egymással. Ki honnan jött, mi és miért érdekli, mi a véleménye a kiállításokról, hogyan tetszettek a koncertek et cetera.


Működött a lényeg. A Kőfeszt az emberi szó fesztiválja lett.

Valahogy senkit nem zavart, hogy nincsen tévé. Hogy nincsen free wifi. Volt viszont pótszékes színházi előadás (Lázár Csaba Arany János-estje) mindenféle lila ködös posztmodern elképzelés nélkül, voltak szerethetően-humoros grafikák, volt egy felfedezettje a fesztiválnak (AMG Trió), volt egy megható találkozás Cseh Tamás Kővágóörse és a Cseh Tamás dalait játszó Vodku fiai között (félelmetes közönségsikerrel), volt egy extázisos Pély Barna koncert, amelynek végén teljesen spontán dalt írt arról a színpadon, hogy a „Kőfeszt, a legjobb fesztivál”. Nem kérték erre – belülről jött.

Nos, így csetelt élő szóval majd 2000 ember a három nap alatt. Visszahozva valami emberit a 21. századba.

Kapcsolódó Cikkek