2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Belföld

Csetelés élő szóval, szembe nézve

Megtörtént. Sokan voltak. És mégsem bolydult fel a falu, mégsem hangoskodott senki. Beszélgettek. Leültek és a kérdés után tisztelettudóan, érdeklődőn megvárták a választ.

Nem, ez nem egy filmkritika kezdetei sorai az 1970-es évekből, hanem 2019 augusztusának tapasztalata az első Kőfeszt (Kővágóörsi Művészeti Napok) kapcsán. Sok százan jöttek kulturális élmények reményében. Egymást ismerő és egymásnak ismeretlen emberek. Beszélgettek a programok közt. Egymással. Ki honnan jött, mi és miért érdekli, mi a véleménye a kiállításokról, hogyan tetszettek a koncertek et cetera.


Működött a lényeg. A Kőfeszt az emberi szó fesztiválja lett.

Valahogy senkit nem zavart, hogy nincsen tévé. Hogy nincsen free wifi. Volt viszont pótszékes színházi előadás (Lázár Csaba Arany János-estje) mindenféle lila ködös posztmodern elképzelés nélkül, voltak szerethetően-humoros grafikák, volt egy felfedezettje a fesztiválnak (AMG Trió), volt egy megható találkozás Cseh Tamás Kővágóörse és a Cseh Tamás dalait játszó Vodku fiai között (félelmetes közönségsikerrel), volt egy extázisos Pély Barna koncert, amelynek végén teljesen spontán dalt írt arról a színpadon, hogy a „Kőfeszt, a legjobb fesztivál”. Nem kérték erre – belülről jött.

Nos, így csetelt élő szóval majd 2000 ember a három nap alatt. Visszahozva valami emberit a 21. századba.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tarolhat a Fidesz októberben

  Tarolhat a Fidesz októberben

  Sorozatban harmadszor tarolhatnak a kormánypártok a megyékben az őszi önkormányzati választáson – jelentette ki Farkas Örs politikai elemző a Magyar Nemzetnek.

 • Hamarosan véget ér a körúti villamosvonal felújítása

  Hamarosan véget ér a körúti villamosvonal felújítása

  Az utolsó szakaszába lépett a körúti villamosvonal felújítása, ezért augusztus 31-ig a 4-es és a 6-os villamos csak a Jászai Mari tér és a Corvin-negyed között közlekedik, a tanév kezdetétől, szeptember 2-től pedig ismét a teljes vonalon közlekedik.

 • A Nap képe: Virágba borulva

  A Nap képe: Virágba borulva

  18 virágkocsit, 10 hazai és 17 külföldi művészeti csoportot láthatott a közönség, miközben végig vonult a menet az ötvenedik debreceni virágkarnevál hat kilométeres útvonalán.

 • Kanada volt miniszterelnökével tárgyalt Orbán Viktor

  Kanada volt miniszterelnökével tárgyalt Orbán Viktor

  Orbán Viktor miniszterelnök szerda délelőtt a karmelita kolostorban fogadta Stephen Harpert, Kanada korábbi miniszterelnökét, a Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) elnökét – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.