2019. augusztus 23., péntek
Bence

Extra

Csodálatos park épül a születésnapos állatkertben

Születésnapját ünnepli a Fővárosi Állat- és Növénykert, amit a világ egyik legrégebbi állatkertjeként tartanak számon, ugyanis 153 éves. Hanga Zoltán szóvivő büszkén mesélt a másfél évszázados múltról, a virágzó jelenről és az izgalmas jövőről, az évforduló alkalmából pedig a legérdekesebb számadatokat is megmutatjuk.

1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit a Fővárosi Állat- és Növénykert, ami Budapest egyik legrégebbi, folyamatosan fennálló intézménye. Területén száz évnél is öregebb fák és műemlék épületek vannak, amelyek már önmagában is óriási értéket képviselnek.


(Fotó: Máté Krisztián)

– A hazai állatkertek közül az első, Európa 110 vezető állatkertje között pedig a 17. helyen áll a Fővárosi Állat- és Növénykert. A lista szerint holtversenyben vagyunk Koppenhágával és Dublinnal, épp hogy csak lemaradunk Amszterdamtól és Berlintől, de megelőzzük Barcelonát és Londont – kezdte a Lokálnak Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője. – 153 év alatt generációkon átívelő hagyomány lett állatkertbe járni. A nagyszülők unokáiknak mesélik gyerekkori emlékeiket, hogy aztán együtt újra és újra átéljék őket.

állatkert, állatok, zoo (Fotó: Máté Krisztián)

A kicsiket és a nagyokat is lenyűgözi a fókashow, Jacques és Noé a közönség kedvenc mutatványosa. (Fotó: Máté Krisztián)

A visszajáró vendégeket mindig várja valami újdonság, az elmúlt egy évben is nagy változások történtek. 2013 őszén ugyanis bezárt a vidámpark, aminek a területét a Fővárosi Állat- és Növénykerthez csatolták.


Hanga Zoltán (Fotó: Máté Krisztián)

– Folyamatosan zajlanak a munkálatok, tavaly májusban egy új játszóparkot, a Holnemvolt Várat már sikerült is átadnunk. Emellett megkezdte működését a Cápasuli, ahol a közönség szeme láttára nevelünk cápákat, akik később egy két és fél millió literes akváriumba kerülnek majd.

A látványtervek elképesztőek

A következő évtized elejére ugyanis elkészül az öthektáros Pannon Park az 1,7 hektáros Biodómmal: ez utóbbi egy kedvezőtlen időjárásban is bátran látogatható, fedett park lesz – tette hozzá a szóvivő.

A tervek szerint ilyen lesz az állatkertben a Pannon park

 

állatkert, állatok, zoo (Fotó: Máté Krisztián)

A cápák most egy kisebb akváriumban növekednek.

Hanga Zoltán, állatkert, állatok, zoo (Fotó: Máté Krisztián)

Állatkert számokban

 • 1 millió látogató évente – Az állatkert ezzel az ország leglátogatottabb kulturális intézménye.
 • 1500–2000 megmentett állat évente – A sérült állatokat meggyógyítják, a legyengülteket pedig felerősítik, hogy egy szép napon visszaengedhessék őket a természetbe.
 • 850 különböző faj – Az emlősökön, a madarakon, és hüllőkön kívül számos gerinctelennel, rovarral, és kétéltűvel találkozhatunk.
 • 9000 egyed – Ez a szám csak hozzávetőleges, hisz míg az elefántokat könnyű megszámolni, az apró rovarokat annál nehezebb.
 • 200 munkatárs – Köztük állatgondozók, kertészek, iparosok, állatorvosok, zoopedagógusok, önkéntesek.
 • 13 hektárnyi terület – Ekkora helyen terül el jelenleg az állatkert, de ha átadják az új komplexumot, ez a szám 18 hektárra növekszik.

Arun, az elefántsztár

Az állatkert sztárja egyértelműen a kiselefánt, aki kisfiú, és az Arun nevet viseli. 2017. november 8-án született a fővárosi állatkertben, édesanyja, Angele 2010-ben, az apaállat, Assam pedig 2009-ben érkezett Budapestre.

Fotó: Bagosi Zoltán

állatkert, állatok, zoo (Fotó: Máté Krisztián)

állatkert, állatok, zoo (Fotó: Máté Krisztián)

állatkert, állatok, zoo (Fotó: Máté Krisztián)

állatkert, állatok, zoo (Fotó: Máté Krisztián)

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre az évre búcsúzik a Balatoni Nyár

  Erre az évre búcsúzik a Balatoni Nyár

  A hétvégén véget ér a Duna Televízió egyik legnépszerűbb szünidei műsora, a Balatoni Nyár. A magazinműsor idén közel 1500 vendéget fogadott, a műsorvezetők hatszáz beszélgetést vezényeltek le, érintve majdnem ezer témát.

 • Visszatér Radics Béla legendás gitárja

  Visszatér Radics Béla legendás gitárja

  Magyarországon Radics Béla volt az első, akinek hosszú haja volt és farmert hordott – állítja Kosik Kristóf, aki 14 év küzdelem után idén februárban kezébe vehette a rockzenész sok évvel ezelőtt eltűnt gitárját, a legendás bíbor Gibsont.

 • Rátonyi Kriszta hálás az exének

  Rátonyi Kriszta hálás az exének

  Kirobbanó formában van Rátonyi Kriszta. A csinos műsorvezető jól is érzi magát a bőrében, de mint mondja, külsejével nem mindig volt elégedett.

 • Holtan találták a hétvégén eltűnt sikeres filmproducert

  Holtan találták a hétvégén eltűnt sikeres filmproducert

  Megtalálták egy tóban Piotr Wozniak-Starak sikeres lengyel filmproducer holttestét. A férfit vasárnap hajnal óta keresték, miután kiderült, hogy motorcsónakjából beleesett a vízbe – közölte csütörtökön egy lengyel belügyminisztériumi illetékes.