2020. január 18., szombat
Piroska

Életmód

Dobogós a magyar munkanélküliség az EU-ban

Az Európai Unió statisztikai hivatalának jelentése szerint az euróövezetben júniusban 7,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta, az előző havi 7,6 százalékkal és a tavaly júniusi 8,2 százalékkal szemben. 2008 júniusa óta ez volt a legalacsonyabb érték az eurózónában.

Az EU 28 tagállamában a májusi 6,3 százalékon maradt a munkanélküliségi ráta, de a 2018 júniusi 6,8 százalékhoz képest erősen csökkent. Ez a legalacsonyabb érték, mióta 2000-ben az Eurostat bevezette a munkanélküliségi adatok havi nyilvántartását.


Az Eurostat becslése szerint 2019 júniusában 15,674 millió férfi és nő volt állástalan az unió egészében, ebből 12,377 millió az eurózónában. Májushoz képest az unió 28 tagállamában 36 ezerrel, az eurózónában pedig 45 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. Tavaly júniushoz viszonyítva az EU28-ban 1,205 millióval, az euróövezetben pedig 1,032 millióval kevesebben voltak munka nélkül.
Tavaly júniushoz képest 24 tagállamban csökkent, Észtországban és Lengyelországban nem változott, Svédországban és Luxemburgban pedig nőtt a munkanélküliség.

A legjobb mutatókkal Csehország rendelkezik, ahol a munkanélküliek aránya júniusban mindössze 2,2 százalék volt. A második helyet a német gazdaság foglalja el a listán, ott 3,1 százalékra csökkent az állástalanok aránya, ugyanakkor mindössze 0,6 százalékkal lemaradva Málta és Magyarország követi a németeket a listán, a szigetországban és nálunk egyaránt 3,7 százalékra csökkent az állás nélkül élők aránya.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagy dobásra készül a Netflix

  Nagy dobásra készül a Netflix

  Iparági elemzés szerint a Netflix a következő nyolc évben 26,3 milliárd dollárt (8000 milliárd forintot) fordít tartalomfejlesztésre, főként saját tartalom előállítására.

 • Miről beszél ez a gyerek?

  Miről beszél ez a gyerek?

  A kamasz szleng olyan gyorsan változik, hogy a harminca-negyvenes szülők gyakran nem is értik, miről vaker a srác.

 • Fogerősítő ételek

  Fogerősítő ételek

  Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök és egyéb hozzávalók, melyek természetes összetevőiknek, valamint a bennük található vitaminoknak köszönhetően szépen fehérítik a fogakat, ráadásul hozzájárulnak az íny egészségéhez és a gyulladások megelőzéséhez is.