2019. augusztus 23., péntek
Bence

Életmód

Dobogós a magyar munkanélküliség az EU-ban

Az Európai Unió statisztikai hivatalának jelentése szerint az euróövezetben júniusban 7,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta, az előző havi 7,6 százalékkal és a tavaly júniusi 8,2 százalékkal szemben. 2008 júniusa óta ez volt a legalacsonyabb érték az eurózónában.

Az EU 28 tagállamában a májusi 6,3 százalékon maradt a munkanélküliségi ráta, de a 2018 júniusi 6,8 százalékhoz képest erősen csökkent. Ez a legalacsonyabb érték, mióta 2000-ben az Eurostat bevezette a munkanélküliségi adatok havi nyilvántartását.


Az Eurostat becslése szerint 2019 júniusában 15,674 millió férfi és nő volt állástalan az unió egészében, ebből 12,377 millió az eurózónában. Májushoz képest az unió 28 tagállamában 36 ezerrel, az eurózónában pedig 45 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. Tavaly júniushoz viszonyítva az EU28-ban 1,205 millióval, az euróövezetben pedig 1,032 millióval kevesebben voltak munka nélkül.
Tavaly júniushoz képest 24 tagállamban csökkent, Észtországban és Lengyelországban nem változott, Svédországban és Luxemburgban pedig nőtt a munkanélküliség.

A legjobb mutatókkal Csehország rendelkezik, ahol a munkanélküliek aránya júniusban mindössze 2,2 százalék volt. A második helyet a német gazdaság foglalja el a listán, ott 3,1 százalékra csökkent az állástalanok aránya, ugyanakkor mindössze 0,6 százalékkal lemaradva Málta és Magyarország követi a németeket a listán, a szigetországban és nálunk egyaránt 3,7 százalékra csökkent az állás nélkül élők aránya.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Ismét lesz Sajtfesztivál

  Ismét lesz Sajtfesztivál

  Valóságos sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

 • A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A lélek gyógyulásához nem feltétlenül a terápia az egyetlen megoldás– állítja Gilányi Attila, aki saját bőrén tapasztalta, hogy egy intenzív, egy-két napos program is segíthet teljességgel átértékelni az életünket.

 • Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula író a budai kakaspecsenye mellé ajánlja köretként a tojásos burgonyapürét, ami a gyerekek egyik kedvenc étele lehet, mert könnyű, ízletes, és ami a legfontosabb: krumpliból van!