2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Extra

Egész életében védi a babát az anyatej

A babát táplálni, szoptatni a világ egyik legfontosabb és legmeghittebb feladata. A klinikai szakpszichológus szerint meghatározhatja az anya és gyermeke közötti kapcsolatot. Az orvos pedig kiemelte, hogy az anyatej milyen mértékben erősíti az immunrendszert.

A szoptatásnak két funkciója van. A baba fizikai szükségletének anyatejes kielégítésén túl az anya és a baba közötti érzelmi kapcsolat első és legfontosabb alappillére.


– Nagyon fontos érzelmi kötődés alakul ki a szoptatás során, ami meghatározhatja az egész kapcsolatot anya és gyermeke között. A kisbaba ilyenkor találkozik először a két ember között létrejövő érzelmi kötelékkel, és elkezdenek kialakulni az emocionális jellemvonások. Az anyáról való leválás pedig éppen olyan meghatározó, hiszen ezzel az önállóságot kezdjük neki megtanítani. Féléves kortól, amint elkezdődik a hozzátáplálás, érdemes fokozatosan leszoktatni az anyatejről. Minden édesanya és babája a saját tempójában halad, de nagyjából 1-1,5 éves korig tart ez a folyamat. Bármennyire is ragaszkodik hozzánk a gyermek, az ő érdekében muszáj ezt meglépnünk – foglalta össze Makai Gábor klinikai szakpszichológus, aki kiemelte: a szoptatás egy rituálé, ezért nagyon meghitt, bensőséges körülmények között kell lezajlania. Ezt pedig semmilyen külső tényező nem zavarhatja meg.

– Ha éppen nem tartózkodunk otthon, nem ajánlott bárhol szoptatni. Budapesten egyre több olyan vendéglátó- és közösségi egység található, ahol van külön szoptatószoba vagy -sarok, ahová ilyenkor el tudunk vonulni. A legpraktikusabb, ha otthon előre cumisüvegbe készítjük az anyatejet, és ilyenkor így etetjük meg a gyermeket – tette hozzá Makai.


Baba-mama-apa ill: Profimedia, DPphoto

Erősíti az immunrendszert

– Az anyatej tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyek az újszülött, csecsemő számára fontosak, valamint olyan immunglobulinokat is, amelyek a csecsemőt védik a fertőzésekkel szemben. A legújabb kutatások igazolják, hogy a megfelelő ideig anyatejjel táplált babáknál lényegesen kisebb a kockázata az esetleg később kialakuló allergiás megbetegedésnek, bélfertőzésnek, tüdőgyulladásnak, középfülgyulladásnak stb. Továbbá az anyatejes táplálásnak jelentős szerepe van az egészséges bélflóra kialakulásában, valamint a gyermeknél így kisebb az esély a magas vérnyomás kialakulására, az elhízásra és a magas koleszterinszintre – összegezte dr. Pukoli Dániel orvos.

A gyermekvállalás támogatása kiemelt ügy
Egy családbarát kormánynak a védőnőkön és a civil szervezeteken keresztül kiemelten kell foglalkoznia a gyermekek anyatejes táplálásának ügyével, a szoptatás szakembereken keresztüli segítésével, támogatásával – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki az anyatejes táplálás világnapja alkalmából rendezett konferencián közölte: a kormány azon dolgozik, hogy Magyarország családbarát ország legyen, ahol a családok, a gyermekvállalás támogatása kiemelt ügy. Megjegyezte, sok országban nem így gondolkodnak, és „a férfi és női mosdó mellé egy gendermosdót terveznek, míg a magyar kormány azon dolgozik, hogy a férfi és női mosdó mellé egy szoptató-pelenkázó helyiség is kerüljön”.
Rétvári Bence a 2018-ban elindított bababarát kórházak kialakítására szánt 10 milliárd forintos keretösszegű pályázatról is beszélt. Mint mondta, eddig negyvennégy intézmény 6,3 milliárd forintot nyert el eszközfejlesztésekre, átalakításokra. A következő lépés a képzést, a szemléletformálást helyezi előtérbe.

Többet fizetnek az anyatejért
A kormány 2016-ban 50 százalékkal emelte a leadott anyatej literenkénti árát, így a korábbi 1800 helyett 2700 forintot kapnak azok az édesanyák, akik többlettejüket leadják.

Tudta?
A szoptatásra való képesség az anyák 92 százalékában megvan; európai összevetésben Magyarország a második helyen áll a 44 százalékos szoptatási aránnyal.

Baba-mama szobák Budapesten

Sok helyen alakítottak ki baba-mama szobákat a városban, összegyűjtöttünk párat:

 • Magyar Nemzeti Galéria
 • Fővárosi Állat- és Növénykert
 • MÜPA
 • Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
 • Millenáris

Kapcsolódó Cikkek

 • Palácsik Lilla és Visváder Tamás: Jöhet a baba

  Palácsik Lilla és Visváder Tamás: Jöhet a baba

  Palácsik Lilla és Visváder Tamás öt éve alkotnak egy párt, tavaly pedig össze is házasodtak. A szerelmesek most gőzerővel dolgoznak, hogy otthont teremtsenek maguknak, új kuckójukba pedig jöhet is a baba, hisz mint mondják, nagyon vágynak már családra.

 • Leukémiával küzd Karel Gott

  Leukémiával küzd Karel Gott

  Karel Gott közösségi oldalán vallott súlyos betegségéről. A 80 éves cseh énekes másfél éve küzd egy ritka vérsejtképző betegséggel, amely a kezelések ellenére az elmúlt hónapokban leukémiává fejlődött.