EUR: 330,99 Ft
CHF: 300,99 Ft
2019. október 21., hétfő
Orsolya

Külföld

Egy nap alatt harmincnál több ember halt meg tömegmészárlásokban

Kevesebb mint egy nap leforgása alatt harminc ember halt meg és többtucatnyi megsebesült két tömegmészárlásban az amerikai El Pasóban és Daytonban, Chicagóban pedig három ember öltek meg és közel negyvenet megsebesítettek lövöldözésekben.

A texasi-mexikói határ mentén fekvő, döntően spanyolajkúak lakta El Paso városban szombat délelőtt egy fegyveres egy bevásárlóközpontban lövöldözött, vasárnapra virradóra pedig az ohió Daytonban egy fegyveres a belvárosban nyitott tüzet. A texasi tettest elfogták, az ohiói merénylőt a rendőrök azonnal agyonlőtték.


El Pasóban 20 ember halt meg és több mint kéttucatnyi megsebesült, többek állapota azonban még vasárnap délután is válságos volt.

/Fotó: MTI/EPA/Daytoni Rendőrség

Az elkövető a város egyik bevásárlóközpontjánál, a Walmart áruház előtt nyitott tüzet, helyi idő szerint szombaton délelőtt. A támadót elfogták, ellenállást nem tanúsított. Greg Allen helyi rendőrfőnök közölte: az előzetes nyomozás alapján feltehető, hogy gyűlöletből elkövetett bűncselekmény történt. Az Egyesült Államokban ez alatt azt értik, hogy a támadó a származása, bőrszíne, vallása vagy szexuális irányultsága alapján választja ki az áldozatait. Utalt egy “kiáltványra”, amelyet az elkövetőnek tulajdonítanak.


Gregg Abbott texasi kormányzó szombati bejelentésében még szintén csak valószínűsítette, hogy a tettes, a 21 éves Patrick Wood Crusius gyűlöletből követte el a tömegmészárlást. Vasárnap azonban a szövetségi igazságügyi minisztérium ügyésze, John Bash El Pasóban sajtókonferenciát tartott, és ezen bejelentette: a hatóságok szövetségi gyűlöletből elkövetett bűncselekmény miatti vádemelésre készülnek az elkövető ellen, a mészárlást pedig belföldi terrorcselekményként kezelik. A vasárnapi sajtókonferencián Jaime Esparza texasi kerületi ügyész bejelentette: Texas állam azt tervezi, hogy halálbüntetést kér az elkövetőre.

Az Ohio állambeli Daytonban helyi idő szerint szombat éjfél után egy órával, a belváros szórakozó negyedében történt a tömegmészárlás. A Ned Pepper Bar nevű szórakozóhelyen nyitott tüzet egy férfi, akit az egy percen belül helyszínre érkező – éppen a környéken járőröző – rendőrök agyonlőttek. Nan Whaley, daytoni polgármester szerint ha a rendőrök nem érkeznek azonnal a helyszínre, a vérfürdő még nagyobb lett volna.

/Fotó: MTI/EPA/Tom Russo

Ohióban az első hírek arról szóltak, hogy a támadónak volt tettestársa is, de vasárnapi sajtótájékoztatóján Matt Carper rendőrparancsnok ezt nem erősítette meg, s azt mondta, hogy a támadó gyaníthatóan egyedül volt. Kilenc embert ölt meg, és 26 sebesültet még vasárnap is kórházban ápoltak.

A lövöldöző – akinek nevét vasárnap estig még nem hozták nyilvánosságra – támadófegyvert használt, több tárat lőtt ki, és fegyverekkel foglalkozó újságot találtak nála.

Donald Trump amerikai elnök elrendelte, hogy augusztus 8-ig félárbócra eresszék a nemzeti lobogókat a Fehér Házon és a középületeken, leróva a kegyeletet a daytoni és El Pasó-i mészárlások 29 halálos áldozata előtt – jelentette be az amerikai elnök hivatala. “Elítéljük ezeket a gyűlölettel teli és gyáva cselekményeket” – emelte ki a Fehér Ház a közleményében.

Trump több Twitter-bejegyzésben is együttérzését fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak és a sebesülteknek, illetve dicsérte a rendőrök munkáját.

Vasárnap Ferenc pápa imával emlékezett meg a támadások áldozatairól.

Vasárnapra virradóra egyébként Chicagóban is több helyen voltak fegyveres támadások, a helyi média összesítése szerint három ember meghalt és 37 megsebesült. A múlt hétvégén Gilroy észak-kaliforniai kisváros fokhagymafesztiválján nyitott tüzet egy férfi. Három embert agyonlőtt, a fesztivál 13 látogatóját megsebesítette, majd öngyilkos lett.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Páratlan arany ékszereket találtak

  Páratlan arany ékszereket találtak

  Páratlan arany ékszereket, főző edényeket és más értékes ókori tárgyakat találtak búvárrégészek Lord Elgin Kitera görög szigetnél 1802-ben elsüllyedt hajójának, a Mentornak a roncsában.

 • Nehézfémekkel szennyezett bébiételeket találtak az USA-ban

  Nehézfémekkel szennyezett bébiételeket találtak az USA-ban

  Az Egyesült Államokban megvizsgált bébiételek döntő része ólmot és más nehézfémeket tartalmazott. Healthy Babies Bright Futures (HBBF) által bevizsgált 68 márka 168 bébiételének 95 százaléka volt nehézfémekkel, ólommal, arzénnal, higannyal, vagy kadmiummal szennyezett.

 • Brexit: Halasszák is el, meg nem is!

  Brexit: Halasszák is el, meg nem is!

  Boris Johnson formálisan kezdeményezte szombat éjjel az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnak küldött levelében a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztását, egy másik levélben ugyanakkor közölte a testülettel, hogy károsnak tartaná a kérés teljesítését.