2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Extra

Egyre önállóbbak a mai fiatalok

Egyre tudatosabbak a mai fiatalok jövőjüket illetően. Az előző évekhez képest a 19–29 év közötti korosztály 56 százaléka már külön él szüleitől és szeretne minél előbb családot alapítani. A kormány családtámogatási programja mellett pedig az Y generáció maga is igyekszik okosan gazdálkodni és takarékoskodni jövedelmével. 

A K&H által közzétett ifjúsági index szerint csupán a fiatalok 44 százaléka lakik családjával vagy rokonaival, a többségük már külön háztartásban él. Közülük 21 százalék saját otthonnal is rendelkezik, ami az egy évvel ezelőtti felméréshez képest 5 százalékkal nőtt.


Nógrádi Csilla családterapeuta szerint pedig kifejezetten jót tesz a fiataloknak, ha 20 éves koruk fölött önálló életet kezdenek. – A 20-as éveink elején – ha van rá lehetőségünk – érdemes elválni a szülőktől, mert számos pozitív hatása van. Akkor tanuljuk meg igazán, mi az az önállóság és felelősség – kezdte a Lokálnak a családterapeuta.

– Ez a gondolkodás pedig nagyon jellemző napjainkban. Még pár évvel ezelőtt a 20-as éveiben járó korosztály inkább otthon maradt, és később egy többgenerációs háztartásban élte a napjait, alapított családot, ma már inkább a korai önállósodás a jellemző. Persze azért most is sokan élnek otthon, aminek megvannak a maga előnyei, de folyamatosan gyarapszik a külön élő Y generáció csoportja. Egyre inkább törekednek az önállóságra a mai fiatalok.


Fontos a nagyszülők közelsége

Az önálló élet megteremtése mellett épp olyan fontos, hogy a generációk napi kapcsolatban legyenek egymással. – Sosem szabad teljesen elszakadni a szüleinktől, sőt figyelnünk kell arra, hogy szoros viszonyban maradjunk. Tapasztalataikkal sokat segíthetnek. A gyermeknevelésben is elengedhetetlen a nagyszülő szerepe és segítsége. A legideálisabb ha nem egy háztartásban élünk, de közel vagyunk egymáshoz – érvelt a családterapeuta.

Jellemző az öngondoskodás

A  kutatás szerint a megkérdezett 19–29 év közötti korosztály 55 százaléka jelölte meg az élet három legfontosabb dolga között az anyagi biztonságot. A megtakarítások átlagos összege 500 ezer forint felé emelkedik, amit lakásvásárlásra, általános tartalék képzésre és autóvásárlásra tesznek félre. Emellett egyre több fiatal köt biztosítást és veszi igénybe a nyugdíj-előtakarékosságot is. Még 2017 elején mindössze a fiatalok három százaléka fordította megtakarításainak egy részét nyugdíjcélra, addig 2018 végén már 14 százalékuk tett félre öngondoskodási céllal.

Esély otthon program

Az Esély Otthon program célja, hogy a fiatalok esélyt kapjanak a kistelepüléseken a családalapításra, az otthonteremtésre és a munkavállalásra. A kormány támogatásának köszönhetően a pályázott vidéki városok felújított bérlakásaikba két éven át díjmentesen élhetnek azok a fiatalok, akik helyben készek tenni közösségükért.

– Az Esély otthon program a szülőktől elköltözés és az önálló életkezdés közti néhány évben nyújt segítséget a 18 és 35 év közötti korosztálynak. Uniós forrásból az ország hatvanhat településén több mint 10 milliárd forint támogatás segíti a fiatalokat – nyilatkozta Novák Katalin,  a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Dj Dominique barátai hátrányos helyzetűeket szórakoztatnak

  Dj Dominique barátai hátrányos helyzetűeket szórakoztatnak

  A ’90-es évek elejétől indult az a kezdeményezés, hogy minden évben rendeznek egy eseményt, amely a szeretetről, az elfogadásról a jótékonyságról szól. Idén szeptember 26-án szórakoztató rendezvénnyel készülnek a Papp László Budapest Sportarénába, amely felső tagozatos illetve középiskolás korú fiatalokat szólít meg a társadalmi integráció nevében.

 • Hiába a figyelmeztetés! Néhányan mégis lerohannák az 51-es körzetet

  Hiába a figyelmeztetés! Néhányan mégis lerohannák az 51-es körzetet

  Közel kétmillió fő, köztük több mint ezer magyar jelzett vissza a Facebookon a legendás 51-es körzet leigázására. Az amerikai légierő nevadai teszt- és kiképzőbázisára tervezett szeptember 20-ai eseményt eredetileg poénból hozták létre, nem számítottak ennyi érdeklődőre.

 • Király Linda: Elloptam apukám kocsiját

  Király Linda: Elloptam apukám kocsiját

  Ábel Anita nagy sikerű talkshowjában, a Nő Commentben hétről hétre négy ismert nővel és egy férfivendéggel együtt boncolgat hétköznapi vagy éppen szokatlan, nőket érintő témákat. A legfrissebb epizódban Dobó Kata, Király Linda, Kiss Orsolya, Hadas Kriszta és Steiner Kristóf beszélgettek többek közt arról, hogy kinek milyenek voltak az iskolaévei, mennyire voltak szigorúak gyerekként a szülei.