2020. április 10., péntek
Zsolt

Belföld

Elhunyt Lempert Károly kémikus

Életének 95. évében kedden elhunyt Lempert Károly Széchenyi-díjas kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja – közölte az MTA szerdán az MTI-vel.

Lempert Károly 1924-ben született Budapesten. A Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett vegyészoklevelet 1948-ban. Első munkahelye a Chinoin Gyógyszergyár volt, majd 1949-től 1951ig a Szerves Vegyipari Kutatóintézetben dolgozott.


1951-tól 1954-ig aspiráns, majd 1961-ig az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatója volt. 1960-tól a Budapesti Műszaki Egyetem Szerves Kémia Tanszékének docense, 1963-tól 1994-ig pedig egyetemi tanára. 1962 és 1964 között az MTA-BME Alkaloidkémiai Kutatócsoportot vezette.

Lempert Károly kutatási területe a heterociklusos vegyületek kémiája, a szerves fotokémia és a biológiailag aktív vegyületek kémiája volt. Elsőként állított elő stabilis (gyűrűs) O-acil-karbamidokat, és igazolta központi szerepüket boxil-kondenzációs reakciókban. Elsőként izolálta tautomer heterociklusos vegyületek két-két egységes tautomer módosulatát. Eljárásokat dolgozott ki nagyszámú új, különféle más heterociklusokkal kondenzált asz-triazingyűrűs bi- és triciklusos gyűrűrendszerek szintézisére.

Munkásságát egyebek mellett Apáczai Csere János-díjjal és Széchenyi-díjjal ismerték el – olvasható az MTA közleményében.

Kapcsolódó Cikkek

  • Áder János: a türelem életeket ment!

    Áder János: a türelem életeket ment!

    “Életet mentünk, ha türelmesek vagyunk!” – mondta Áder János köztársasági elnök húsvét nagypéntekén, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások betartásának fontosságára utalva.

  • Orbán Viktor: most a legerősebb fegyver az önuralom

    Orbán Viktor: most a legerősebb fegyver az önuralom

    A mostani koronavírusjárvány-helyzetben a legerősebb fegyver továbbra is az önuralom, és ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez a fegyver működik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország!