EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Belföld XVI.kerület

Elköltözik a cirkusz a Ligetből

Elköltözik a Fővárosi Nagycirkusz a Városligetből. Helyén zöldövezeti területet alakítanak ki, és folyamatosan szépülnek a Városliget régi épületei is. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a Nyugati téren talál új otthonra. 

– A kormány döntése értelmében ötször ekkora területen, kétszer ekkora méretben, egy nemzeti cirkuszművészeti központ épül – jelentette be a hétvégén Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára a Fővárosi Nagycirkusz manézsában.


A pályaudvar mellett lesz a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, ahová a Fővárosi Nagycirkusz átköltözik majd jelenlegi helyéről, a Városligetből. Az új épületben nemcsak a cirkusz, hanem iskola, múzeum és kutatóközpont is helyet kap. Addig a nagycirkusz zavartalanul üzemel jelenlegi helyén, a Városligetben.

– A Fővárosi Állat- és Növénykert kapja meg a nagycirkusz helyén felszabaduló területet, amelyet a Liget Budapest Projekt zöldövezeti részeként fognak hasznosítani. Ez pozitív váltás lesz mind a cirkusz, mind az állatkert számára – mondta a Lokálnak Marosi Antal, a Fővárosi Nagycirkusz sajtófőnöke.


A beruházás megvalósításáról szóló kormányhatározat péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben. A központot a Liget Budapest Projekt részeként, a Nyugati pályaudvar mellett, a vasúti vágányok, az Eiffel tér, a Podma­niczky utca és a Ferdinánd híd által határolt területen építik fel. A Zuglóban és Cinkotán lévő cirkuszi létesítmények megmaradhatnak, azokat felújítják, mivel egyes kiszolgálófunkciók továbbra is a célra jelenleg használt helyeken működnek majd.

A Zsolnay kávézó a Városligetben

Mindeközben számos felújítás zajlik Városliget-szerte, a 134 éve Zsolnay kerámiákkal díszített Millenium Ház restaurálását végzik a manufaktúra szakemberei.

„A régi Olof Palme-ház évek alatt lepotyogott szobor- és épületkerámia-maradványait az ottani dolgozók mentették meg az utókornak. Jelenleg is több szobrász szakember kolléga és restaurátor dolgozik az épület visszaállításán, mert még az idén eredeti pompájában átadásra kerül” – írja Facebook-oldalán  a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. „Az 1885-ben épült Millenium Háza mostani újjáépítésében fontos szerepet játszik a  Zsolnay Manufaktúra. Az épületet borító szobrok és színes kerámiaelemek rekonstrukcióját és a további kerámiaelemek újragyártását, szakembereink eredeti állapotára állítanak vissza. A tervek szerint még idén átadják az épületet, amiben Zsolnay kávézó is nyílik, szintén a manufaktúra egyedi csempéivel borítva. A Zsolnay szakemberei készítik a rózsakertbe szánt pirogránit halas szökőkút vizköpőjét is.” 

Kapcsolódó Cikkek