2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Extra

Ellopták a Mona Lisát!

108 éve ezen a napon rabolták el Leonardo da Vinci világhírű festményét, a Mona Lisát. A bűncselekmény hatalmas médiaszenzációnak számított akkoriban. A tettest két évig kereste a rendőrség eredménytelenül, aki végül saját magát buktatta le, amikor el akarta adni a műalkotást.

/Fotó: Profimedia, MAXPPP

1911. augusztus 21-én a párizsi Louvre múzeumból  rabolták el a világhírű Mona Lisa festményt. Hatalmas nyomozás vette kezdetét, és végig óriási médiafigyelem követte. A rendőrök bizonyítékok hiányában tanácstalanul álltak a lopás előtt, később pedig több téves elmélet is született a tettes kilétéről.


Elsőként az avantgárd költő, Guillaume Apollinairet gyanúsították meg, akit egy hétig börtönbe is zártak. Miután bebizonyosodott az ártatlansága, Pablo Picassot vádolták meg, de ő is hamar tisztázta magát.

Két évig nyoma sem volt a festménynek, míg aztán a valódi tolvaj saját magát buktatta le. Az olasz szobafestő Vincenzo Peruggia megpróbált továbbadni az ellopott Mona Lisán, némi pénz mellett azt akarta, hogy a kép visszakerüljön Firenzébe, mely szerinte a mű igazi otthona.


Egy kereskedőnek mutatta meg, aki először nem hitt neki, ám amikor egy szakértővel megtekintették az eladásra felkínált képet, megdöbbenve látták, hogy az eredeti Mona Lisával állnak szemben. Peruggiát 1913. december 12-én letartóztatták, de összesen csak hét hónapot töltött börtönben.

Ez volt az első és egyben utolsó eset, hogy bárkinek is sikerült ellopnia Mona Lisat, ami azóta a Louvre-ban a legszigorúbban őrzött festmény. Golyóálló üveg védi, ugyanis az elmúlt években többször megpróbálták megrongálni. Mai napig a világ legdrágább, 782 millió dollárra biztosított kincse.

Köpenybe csavarva lopták el

Peruggia rövid ideig karbantartóként dolgozott a múzeumban, így könnyen be tudott jutni az épületbe, a rabláshoz takarítónak öltözött. A festményt egy köpenybe csavarva hozta ki a galériából és tárolta a hotelszobájában két éven át.

Hősként ünnepelték

A lopással a művész igazságot akart szolgáltatni, szerinte ugyanis Franciaország nem jogszerűen jutott hozzá az olasz festményhez. A Louvre azonban hamar bebizonyította, hogy a Mona Lisa ajándékként került hozzájuk. Olaszország hősként ünnepelte Vincenzo Peruggiát, aki hazájának akarta visszajuttatni Leonardo művét. A rácsok mögött eltöltött idő alatt özönlöttek hozzá a rajongói és a szerelmes levelek, a nők pedig kalácsokat sütöttek és bort küldtek neki a börtönbe. Peruggiát a szabadlábra helyezése után behívták a hadseregbe, és az első világháborúban harcolt. Később megnősült, majd 1925-ben Párizsban halt meg.

/Fotó: Profimedia, Caters News

Hatalmas turistalátványosság

A Mona Lisa az egyik leghíresebb festmény a világon. A szakértők szerint olyan egyedi mosolyt ábrázolt Da Vinci a képen, amilyet azóta sem sikerült senkinek, de kétség kívül Peruggia bűntette és az ezt követő média szenzáció is sokat hozzátett a népszerűségéhez. A műalkotást évente több millióan tekintik meg, az állandó tömeg miatt szinte lehetetlen a galériában megközelíteni. A Louvre folyamatosan arról tárgyal, hogy miként tudnák ezt megoldani, szóba került már egy mozgó folyosó, és egy fal felállítása is, de eddig még egyik sem valósult meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Dj Dominique barátai hátrányos helyzetűeket szórakoztatnak

  Dj Dominique barátai hátrányos helyzetűeket szórakoztatnak

  A ’90-es évek elejétől indult az a kezdeményezés, hogy minden évben rendeznek egy eseményt, amely a szeretetről, az elfogadásról a jótékonyságról szól. Idén szeptember 26-án szórakoztató rendezvénnyel készülnek a Papp László Budapest Sportarénába, amely felső tagozatos illetve középiskolás korú fiatalokat szólít meg a társadalmi integráció nevében.

 • Hiába a figyelmeztetés! Néhányan mégis lerohannák az 51-es körzetet

  Hiába a figyelmeztetés! Néhányan mégis lerohannák az 51-es körzetet

  Közel kétmillió fő, köztük több mint ezer magyar jelzett vissza a Facebookon a legendás 51-es körzet leigázására. Az amerikai légierő nevadai teszt- és kiképzőbázisára tervezett szeptember 20-ai eseményt eredetileg poénból hozták létre, nem számítottak ennyi érdeklődőre.

 • Király Linda: Elloptam apukám kocsiját

  Király Linda: Elloptam apukám kocsiját

  Ábel Anita nagy sikerű talkshowjában, a Nő Commentben hétről hétre négy ismert nővel és egy férfivendéggel együtt boncolgat hétköznapi vagy éppen szokatlan, nőket érintő témákat. A legfrissebb epizódban Dobó Kata, Király Linda, Kiss Orsolya, Hadas Kriszta és Steiner Kristóf beszélgettek többek közt arról, hogy kinek milyenek voltak az iskolaévei, mennyire voltak szigorúak gyerekként a szülei.