2020. január 26., vasárnap
Paula, Vanda

Egyéb I.kerület II.kerület XI.kerület XXII.kerület

Eperjes Károly: A művészet a szív és az agy harmóniája

Káosz és harmónia címmel tartott előadást a Budafokon élő Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész a Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművész-házaspár által szervezett Fesztivál Akadémia Budapest Olvasószoba programjában.

– Hegedűs Géza bácsitól azt tanultuk a Színművészetin, hogy aki művész akar lenni, annak az agy és a szív harmóniájára kell törekednie. A harmóniát úgy érhetjük el, ha az ember a lelki-szellemi finomságait összestimmolja. Ha nem ezt teszi, káoszba keveredik – mondta az összművészeti fesztiválon Eperjes Károly. A színművész azt is elárulta a közönségnek, hogy az 1976 őszén (!) két kötelező olvasmányuk volt a főiskolán: a Biblia és Arisztotelész Poétikája.


Eperjes Károly (Fotó: Sáfár Tibor)

– A Biblia eligazít a szív dolgaiban, benne van minden igaz, jó és szép, ami az élethez kell. Arisztotelész Poétikája pedig az értelemhez szól: mit, miért és hogyan tegyünk.  A Bibliában a tízparancsolat első három táblája tartalmazza az isteni törvényeket, a többi hét az emberit. A rend, a harmónia ott borul meg, amikor helyet cserél az emberi az istenivel, és az kerül előtérbe, és akkor tör ki a káosz, amikor az isteni törvényeket már ki is dobjuk, és az emberre vonatkozók közül is kikopik például, hogy apádat és anyádat tiszteld!

Eperjes Károly zenei és irodalmi példákkal illusztrálta, hogy a nagy művészek mindig visszafordultak a káoszból a harmónia felé.


A színészmesterséget tanuló Kelemen Hanna örömmel hallgatta Eperjes Károly előadását (Fotó: Sáfár Tibor)

– Shakespeare A viharban kimondatja Prosperóval: Uram, legyőztél!, és nem ír többet. Liszt is visszatért a mélységekből, pontosan lehet hallani a zenéjén, és Wagner sem írt le egyetlen hangot sem a Parsifal után. A színművész hozzátette, mindenki egyéniségnek születik, de személyiséggé fejlődhet.  Hangsúlyozta, minden ember előtt két út áll: az öntörvényű, amelyet a félelem vezérel és a káoszhoz vezet, vagy a szeretetvezérelt isteni törvényt követő élet, amely maga a harmónia.

– Nagyon nehéz harmóniára nevelni ebben a mai, a halál civilizációja felé rohanó világban, ennek ellenére mindenáron ezt kell tennünk, felelősek vagyunk egymásért. Az unokáimnak is mondom már: az ördög mindig csinos volt, de soha nem volt annyira csinos, mint most.

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.