EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,37 Ft
2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Extra

Eperjes Károly: A szív és ész harmóniájára kell törekedni

Káosz és Harmónia kapcsolatáról beszélt Eperjes Károly a nemzetközi Fesztivál Akadémia Budapest rendezvényén. A Kossuth-díjas színművész, rendező mesterségbeli tanulmányaira alapozva, két alapmű: a Biblia és Arisztotelész Poétikája mentén határozta meg az élet kultúrájának a lényegét.

– Hegedűs Géza bácsitól azt tanultuk a főiskolán, hogy aki művész akar lenni, annak az agy és a szív harmóniájára kell törekedni. A harmóniát úgy érhetjük el, ha az ember a lelki-szellemi finomságait összestimmolja. Ha nem ezt teszi, káoszba keveredik – mondta Eperjes Károly. A színművész azt is elárulta a közönségnek, hogy az 1976 őszén (!) két kötelező olvasmányuk volt a főiskolán: a Biblia és Arisztotelész Poétikája.


– A Biblia eligazít a szív dolgaiban, benne van minden igaz, jó és szép, ami az élethez kell. Arisztotelész Poétikája pedig az értelemhez szól: mit, miért és hogyan tegyünk.  A Bibliában a tízparancsolat első három táblája tartalmazza az isteni törvényeket, a többi hét az emberit. A rend, a harmónia ott borul meg, amikor helyet cserél az emberi az istenivel, és az kerül előtérbe, a káosz pedig akkor tör ki, amikor az isteni törvényeket már ki is dobjuk, és az emberre vonatkozók közül is kikopik például az,  hogy apádat és anyádat tiszteld!

/ Fotó: Sáfár Tibor)

Eperjes Károly tanít a kaposvári színművészeti egyetemen, fiatalokkal foglalkozik, tisztában van azzal, hogy a mai világ mennyire összemossa és szubjektivizálja a jó és a rossz fogalmát.


– Kérdés, kinek mi a jó, és kinek, mi a rossz? Mai tudásunk szerint ezt a görögök tematizálták először. A Hérosz és a hübrisz, az a jó és a rossz,  nagyon kategorikusan megfogalmazva. Ezt vették át a rómaiak, és ez fejelődik meg a zsidó, majd Krisztustól kezdve a keresztény kultúrában. A hellén, antik meghatározások alapján végül a zsidó-keresztény kultúrában teljesedik ki annak a megkülönböztetése, hogy mi a káosz, és mi a harmónia.

A színművész utalt rá, hogy ugyanezt tartotta fontosnak az időközben szentté avatott II. János Pál pápa is a Fides et Ratio, hit és értelem – szív és agy című enciklikájában, amelyben arról ír, hogy ennek a kettőnek a harmóniája a kultúra, minden más halál-civilizáció.

– Világos beszéd. Csak az arany középút – szív és ész harmóniája, az a kultúra. Ez igaz a zenére, a versekre, minden művészeti ágra, és a magánéletben egyaránt. Aki ezt eldobja, az káoszba kerül.

Eperjes Károly zenei és irodalmi példákkal illusztrálta, hogy a nagy művészek mindig visszafordultak a káoszból a harmónia felé.

/ Fotó: Sáfár Tibor)

– Lisztet nagyon szeretem, voltam a sírjánál, és jártam a szülőházában is, ő földim, csak 18 kilométerrel születtem arrébb. Ő is megjárta a poklot, de visszatért a harmóniához, pontosan lehet hallani a zenéjén. Shakespeare A viharban kimondatja Prosperóval: Uram, legyőztél!, és nem ír többet. Wagner sem írt le egyetlen hangot sem a Parsifal után.

A színművész hozzátette, mindenki egyéniségnek születik, de személyiséggé fejlődhet.  Hangsúlyozta, minden ember előtt két út áll: az öntörvényű, amelyet a félelem vezérel, és a káoszhoz vezet, avagy a szeretet-vezérelt, az isteni törvényt követő élet, amely maga a harmónia.

– Nagyon nehéz harmóniára nevelni ebben a halál civilizációja felé rohanó világban, ennek ellenére mindenáron ezt kell tennünk, felelősek vagyunk egymásért. Az unokáimnak is szoktam már mondogatni: az ördög mindig csinos volt, de soha nem volt annyira csinos, mint most.

Kapcsolódó Cikkek

 • Dj Dominique barátai hátrányos helyzetűeket szórakoztatnak

  Dj Dominique barátai hátrányos helyzetűeket szórakoztatnak

  A ’90-es évek elejétől indult az a kezdeményezés, hogy minden évben rendeznek egy eseményt, amely a szeretetről, az elfogadásról a jótékonyságról szól. Idén szeptember 26-án szórakoztató rendezvénnyel készülnek a Papp László Budapest Sportarénába, amely felső tagozatos illetve középiskolás korú fiatalokat szólít meg a társadalmi integráció nevében.

 • Hiába a figyelmeztetés! Néhányan mégis lerohannák az 51-es körzetet

  Hiába a figyelmeztetés! Néhányan mégis lerohannák az 51-es körzetet

  Közel kétmillió fő, köztük több mint ezer magyar jelzett vissza a Facebookon a legendás 51-es körzet leigázására. Az amerikai légierő nevadai teszt- és kiképzőbázisára tervezett szeptember 20-ai eseményt eredetileg poénból hozták létre, nem számítottak ennyi érdeklődőre.

 • Király Linda: Elloptam apukám kocsiját

  Király Linda: Elloptam apukám kocsiját

  Ábel Anita nagy sikerű talkshowjában, a Nő Commentben hétről hétre négy ismert nővel és egy férfivendéggel együtt boncolgat hétköznapi vagy éppen szokatlan, nőket érintő témákat. A legfrissebb epizódban Dobó Kata, Király Linda, Kiss Orsolya, Hadas Kriszta és Steiner Kristóf beszélgettek többek közt arról, hogy kinek milyenek voltak az iskolaévei, mennyire voltak szigorúak gyerekként a szülei.