EUR: 327,46 Ft
CHF: 300,39 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

PR

Esztergom, a magyar történelem és kultúra központja

Magyarország születésnapját idén négynapos hosszúhétvégével ünnepelhetjük meg, ami jó lehetőség arra, hogy felfedezzük kicsiny országunk csodáit. Az egyik legjobb úticél Esztergom, ahol számtalan történelmi és kulturális látnivaló várja az ideérkezőket. A Lokál most ezek közül mutat be néhányat.

“Indulj el és hagyd, hogy minden út egy újabb csodához vezessen” szlogennel hívja fel a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség a négynapos hosszúhétvége hasznos eltöltésére. Magyaroszág számtalan gyönyörű és valódi értékekkel rendelkező várossal büszkélkedhet, melyek közül Esztergom kiemelkedik. Hazánk egyik legnagyobb múlttal rendelkező városában, jó néhány történelmi látnivaló, templom, plébánia, múzeum, könyvtár, levéltár vár felfedezésre.


Esztergom legnagyobb látnivalója a Bazilika, a magyarországi katolikus egyház főszékesegyháza. A klasszicista stílusú bazilika több szempontból is világhírű. 100 méteres magasságával, 118 méteres hosszával és 49 méteres szélességével az ország legnagyobb, Európában pedig a harmadik legnagyobb egyházi építmény. 17 méter vastag falai Közép-Európa legvastagabb falrendszerét alkotják. Az építmény egyik legnépszerűbb része a közel 100 méteres magasságban lévő kupola-kilátó, melynek erkélyére közel 400 lépcső vezet fel.

A Bazilika épületében található a Főszékesegyházi Kincstár, amely Közép-Európa egyik legnagyobb egyházi műtárgy gyűjteményének ad otthont.


A következő nagyszerű úticél az Esztergomi vár. Az egykori királyi székhely Magyarország középkori történelmének is fontos helyszíne volt. A Várhegy királyi palotájának építését még Géza fejedelem kezdte el, de befejezni már fia István király tudta, akit a legenda szerint az itt álló templomban koronáztak királlyá. A várban 2015-ben megnyílt a Beatrix-terem, a királyi várkápolna és a Studiolo is, Vitéz János egykori dolgozószobája. A déli részen tekinthető meg a Várszínház, a Magyar Nemzeti Múzem Esztergomi Vármúzeuma és a Panoptikum.

A Bazilikához és a Várhoz egy alig több mint 200 méter hosszú úton is feljuthatunk. Ez a Macskalépcső vagy Macskaút, amely már középkorban is létezett.

A város szintén meghatározó épülete a Prímási palota, amit Lippert József tervei szerint Simor János érsek építetett. Az épület neoreneszánsz stílusban az esztergomi érsek rezidenciájának készült. A palota főlépcsőházában prímások képeit csodálhatjuk meg. Az épület legszebb részei a fogadótermek. A palotában kapott helyet az Érseki Simor Könyvtár, valamint Magyarország legnagyobb egyházi levéltára, ahol többek között II. András Aranybullája is megtalálható. A palota épületében működik továbbá Magyarország egyik leggazdagabb egyházi gyűjteménye a Keresztény Múzeum, amelyet 1875-ben nyitottak meg.

Ezen kívül két híres magyar költőnk, Balassa Bálint és Babits Mihály életéről és munkásságáról szóló kiállítások is megtekinthetőek a városban.

Indulj el és hagyd, hogy minden út egy újabb csodához vezessen! További inspirációért látogass el a hellomagyarorszag.hu weboldalra.

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából

Kapcsolódó Cikkek

  • Nagyüzem a topligákban és a Tippmixen

    Nagyüzem a topligákban és a Tippmixen

    A futballszurkolók és sportfogadók körében kiemelt népszerűségnek örvendő európai labdarúgó topligák mindegyikében már augusztusban elindulnak a küzdelmek. Az angol és a francia élvonalban két fordulót is rendeztek, míg a múlt hétvégén a spanyol és a német liga is elrajtolt.

  • Nászutat kapart Diána és László

    Nászutat kapart Diána és László

    Diána és László öt év után június 15-én mondta ki a boldogító igent. Az esküvőt követően pedig július elején Horvátországba készültek egy néhány napos nászútra. Az ifjú pár azonban a nászajándékba kapott Sok Szeretettel nevezetű sorsjegyen 1 millió forintot nyert, amiből a horvát tengerpart helyett egy igazán emlékezetes mézeshetet tölthettek luxus körülmények között a mesés Mallorcán.