EUR: 331,64 Ft
CHF: 303,17 Ft
2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Belföld

Ezernyi színes program! Ez várja az érdeklődőket augusztus 20-án

Minden körülmény adott, hogy egy felejthetetlen hosszú hétvégén ünnepeljék meg Magyarország születésnapját az érdeklődők országszerte. Szép idő, koncertek, kirakodóvásárok, kézműves foglalkozások, légiparádé és megannyi más szabadtéri program várja a vendégeket.

Az ünnepi hosszú hétvége elképesztően gazdag programjai már szombaton elkezdődtek a Mesterségek Ünnepén a Budavári Palotánál, amely egészen keddig tart. A rendezvényen több száz fellépő, egész napos színpadi programok, mesterség-bemutatók és népi játszóházak várják a látogatókat. A Japán és Magyarország között 150 éve létesített diplomáciai kapcsolat évfordulója alkalmából a rendezvény díszvendége a távol-keleti ország lesz. Kiállításon mutatkoznak be az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő közösségek, a matyók, a mohácsi busók és az idén a listára felkerült kékfestő műhelyek is. A rendezvényen népzenészek, énekesek, mesemondók és néptáncosok lépnek színpadra, mások mellett Lajkó Félix legújabb, nagyzenekari koncertjével, a Fitos Dezső társulat, Bársony Bálint a Magyar Raphsody Projecttel, Szalonna és Bandája, a Kerekes Band, Chris Potter világhírű amerikai szaxofonos és a Dresch Quartet egy közös koncerttel.


Vasárnaptól a Várkert Bazár és a Clark Ádám tér között a 10. alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Ízek Utcája csábít kellemes sétára és falatozásra. Belekóstolhatunk a Szent István-napi kenyérbe, de kínálnak öhönt, puliszkát, káposztás paszulyt és dödöllét is. Az édesszájúakat az Ország Tortája várja. Idén a Boldogasszony Csipkéje nyerte el a címet: egy málna alapú finomság a dunaföldvári Tóth Cukrászdából és a Cukormentes Kicsi Gesztenye, a szegedi A Cappella Cukrászda remeke – számol be a Ripost.

A hosszú hétvégén rengeteg ingyenes koncertet kínálnak a fővárosban, számtalan zenei stílusban. Vasárnap többek közt a Kolompos Együttes, Palya Bea, a Beatrice és Deák Bill Gyula ad koncertet, míg hétfőn Szalóki Ági, Vastag Csaba, a Balkan Fanatik, a Supernem és a Hooligans is színpadra lép. Az államalapítás napján a Kaláka Együttes, a Csík Zenekar és az erdélyi Bagossy Brothers Company táncoltatja meg a közönséget – tudatja a portál.


Kedden reggel a fővárosi Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik az ünnepi program. Ezt követően tisztavatás lesz, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszönti a honvédtisztjelölteket és Áder János államfő mond ünnepi beszédet. Délelőtt negyed 10-től egy csaknem 50 perces honvédségi légi parádé következik a Duna Lánchíd és Parlament közötti szakaszán, melyen a helikopterek mellett 14 repülőgép vesz részt, köztük Gripenek és frissen beszerzett kormányzati Airbus A319-esek. Délután 5-től a Szent István Bazilikában Szentmisét tartanak, Szent Jobb körmenettel. A nap zárásaként este 9 órától ünnepi tűzijáték lesz a Duna felett – írja a Ripost.

„A pirotechnikusok 26 ezer látványeffektet terveznek, ehhez a legnagyobb tűzijátékbombákból legalább 3600-at lőnek fel, melyek az aláfestő zene ütemére robbannak majd” – ismertette Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Hozzátette: a tavalyi drónos produkcióhoz hasonlóan meglepetéssel is készülnek az ünnepi éjszakára. A pirotechnikai eszközöket összesen 9 helyről lövik majd fel az égre: a Lánchídról, az Erzsébet hídról, valamint 7 dunai pontonról, illetve uszályról.

Kovács Zoltán államtitkár kiemelten fontos szempontnak nevezte a biztonságot, mivel sok családot várnak a háromnapos ünnepségsorozatra. „A rendezvényt egy operatív törzs irányítja, mely elfogadta a biztonsági tervet. A munkában mások mellett a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ is közreműködik. Valamennyi szervezet és szolgálat elkészült a saját feladataival és felkészült a hétvégi kitelepülésre is” – jelezte Kovács Zoltán. Hozzátette, a legtöbb érdeklődőt a 20-án délelőtt, a tisztavatás után tartandó légi parádé idejére várják, amikor a Magyar Honvédség 14 repülőgépe és 12 helikoptere tart bemutatót, illetve hatalmas tömegeket vonz majd az esti tűzijáték is.

Az augusztus 20-ai rendezvények miatt ideiglenes forgalomkorlátozásokra, lezárásokra kell készülni péntektől szerdáig a főváros több kerületében. Kedden a délutáni körmenet és az esti tűzijáték miatt több forgalmas útszakaszt lezárhatnak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a korlátozások az I., a II., az V., a IX., a XI. és a XIII. kerületet érintik.

 • Pénteken 0 órától jövő szerda reggel 6 óráig lezárják az Öntőház utcát, a Lánchíd utcát, az Ybl Miklós teret, az Apród utcát, a Fátyol utcát, a Fogas utcát, a Várkert rakpartot, az Attila utat a Döbrentei tértől az Apród utcáig, az Apród utcát, a Döbrentei utcát, a Clark Ádám teret.
 • Szombaton 0 órától jövő szerda délig lezárják az Erzsébet híd északi járdáját a gyalogosforgalom elől, illetve a buszsávot.
 • Vasárnap hajnali fél 5-től jövő szerda délig lezárják a Lánchíd északi járdáját a gyalogosforgalom elől.
 • Péntek este 10 órától jövő szerda reggel 6 óráig zárják le a Clark Ádám teret, az Alagút utcát az Attila úttól az Alagútig, az Alagutat, a Fő utcát a Halász utcától a Clark Ádám térig és a Ponty utcát a Fő utcától a Kapucinus utcáig.
 • Augusztus 20-án, kedd reggel 7 órától szerda reggel 6 óráig lezárják a Budai alsó rakpartot a Bertalan Lajos utcától az Üstökös utcáig, valamint a Pesti alsó rakpartot a Havas utcától a Margit híd északi felhajtóig.
 • Szintén kedd délután 5 órától este 11 óráig lezárják a Lánchidat a gyalogosforgalom elől, továbbá este 6 órától este 11 óráig az Erzsébet hidat a gyalogosforgalom elől.
 • Mindemellett kedd este 7 órától este fél 11-ig lezárhatják a Margit híd – Szent István körút – Bajcsy Zsilinszky út – Károly körút – Múzeum körút – Szabadság híd – Szent Gellért tér – Kelenhegyi út, Szirtes utca – Sánc utca – BAH-csomópont – Alkotás útja – Széll Kálmán tér – Margit körút – Tölgyfa utca – Margit híd által határolt területeket. Továbbá a Szent Gellért felső rakpart – Döbrentei tér – Hegyalja út – Sánc utca – Szirtes utca – Kelenhegyi út – Kemenes utca – Bartók Béla út – Szent Gellért tér által határolt területeket.
 • Az érintett területeken péntektől több helyen megállási tilalom is életbe lép. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Néhány év alatt ellenállóvá válhat egy baktérium

  Néhány év alatt ellenállóvá válhat egy baktérium

  Akár néhány év alatt ellenállóvá válhat egy baktérium egy adott antibiotikummal szemben – mondta Nemes-Terényi Melinda, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Gyógyszer-engedélyezési Osztályának vezetője hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

 • Továbbra is tarol a bohócos horror a mozikban

  Továbbra is tarol a bohócos horror a mozikban

  Megőrizte első helyét az Az: Második fejezet című bohócos horror az észak-amerikai mozikban, a sztriptíztáncosnőkről szóló krimi is meglepően nagy bevétellel nyitott – írta a Variety.

 • Magyarország első okosvárosrésze jön létre a Ligetben

  Magyarország első okosvárosrésze jön létre a Ligetben

  Magyarország egyik első okosvárosrésze jön létre 2023-ra a Liget Budapest Projekt Smart Liget koncepciójának köszönhetően, az Európában is egyedülálló megoldásoknak köszönhetően a városrész a főváros egyik legkörnyezetbarátabb, zéró emissziós helye lesz – mondta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt.